11.7.2019. 14:35
0
"U Republici Srpskoj se vodi bitka oko toga da li je to genocid ili veliki zločin. Puno govorimo o svojim tragedijama, a malo o svojim zločinima"
O stradanjima Bošnjaka i Hrvata u Republici Srpskoj se veoma malo govori, zbog čega je to tako i na koji način se pristupa o ovoj tematici razgovarali smo sa sociologom i političkim analitičarom Srđanom Puhalom.

Kako navodi Puhalo o tome se govori uglavnom kada je riječ o nekim aktuelnim datumima, izricanjima presuda, komemoracijama, nalaženju masovnih grobnica,... 

Međutim, dodaje, da se i tada o tome vrlo malo i vrlo šturo govori, jer "čini mi se da postoji prećutna saglasnost da se o našim zločinima i žrtvama drugih prosto veoma malo govori i to se objašnjava na način da se moramo okrenuti budućnosti, a istovremeno nema dana kada se ne evociraju uspomene na srpske žrtve iz posljednjeg rata, Drugog svjetskog rata pa i Prvog svjetskog rata", navodi Puhalo. 

Također, ono što je istakao je da se tako ponašaju i političke elite i mediji u Federaciji. 


Cijeli razgovor možete poslušati u navedenom prilogu.



(Lejla Trle) 

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.