16.9.2019. 17:34
3
Erduan Kafedžić za Source: Imam prijatelja sa tim imenom i prezimenom, ali nisam kupio stan na njegovo ime. Svaki dan dobijamo prijetnje
Na adresu naše redakcije primili smo anonimno pismo koje je naslovljeno i na ime šefa Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo Erduana Kafedžića, a u kome se postavljaju pitanja u vezi sa imovinom i zloupotrebom položaja Kafedžića.

U pismu se, između ostalog, postavlja pitanje o kupovini stana u centru Sarajeva na, kako je navedeno "ime svog prijatelja Harisa Memića", čime je, dodaje se "izbjegnuta prijava, odnosno upis lične imovine u katastar i registar koji vodi Ured na čijem je čelu Kahvedžić".

Cijeli sadržaj pisma priložen je u fotografiji. 




Kontaktirali smo Erduana Kafedžića sa upitom o izjašnjenju na navode u ovom anonimnom pismu, a pristigli odgovor prenosimo u cjelosti: 


Poštovana,

još jednom želim da Vam se iskreno zahvalim što ste mi omogućili da se izjasnim na navode sadržane u anonimnom pismu koje je dostavljeno redakciji Vašeg cijenjenog portala i time iskazali profesionalizam i ispoštovali jedno od osnovnih načela novinarskog djelovanja.

Također, ovom prilikom želim da naglasim da ovo nije prvo, a vjerovatno ni zadnje, anonimno pismo kojim se direktno, iznoseći apsolutne, ali i lako provjerljive neistine, napada na moj ugled i dovode u pitanje moralni standardi kojima se vodim u svakodnevnom životu, te nastoji dovesti u pitanje moj integritet i profesionalizam  kao šefa Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo (Ured). Ovo i slična anonimna pisma i prijetnje koje svakodnevno primam svakako treba dovesti u direktnu vezu sa aktivnostima koje Ured provodi u svakodnevnom obavljanju poslova iz svog djelokruga rada. Naravno, imajući u vidu da su partneri započetih procesa institucije međunarodne zajednice, promptno su informisani o ovom, ali i ranijim pismima i prijetnjama koje zaprimam ja i zaposleni u Uredu.

Navode o kupovini stana na ime druge osobe, naravno, odbacujem jer su potpune neistine. Nesporno da je imam prijatelja koji se zove kao lice u pismu kojeg ste primili, ali je neistinit podatak o navodnoj transakciji, tačnije kupovini nekretnine. Koliko mi je poznato, navedeno lice ne posjeduje nekretninu koja bi čak ni približno odgovarala navodima iz pisma, što samo po sebi govori o malicioznosti, ali i neozbiljnost i površnosti jednog ili više lica koje su isto sačinili. Takođe, govori i o izostanku očekivanja da ćete postupiti u skladu sa temeljnim postulatima novinarstva, što se nije desilo i na čemu se još jednom zahvaljujem. Podaci o mojoj nepokretnoj imovini i imovini osobe na čije sam ime, navodno kupio stan, mogu se svakodnevno provjeriti u zemljišnim knjigama, kao javnim registrima o nekretninama i stvarnim pravima na njima. Svako ko to želi može tražiti od zemljišno-knjižnog ureda, pri nadležnom Općinskom sudu, da mu izda zemljišno-knjižni izvadak (zk izvadak) na ime Erduan Kafedžić ili Haris Memić i provjeriti podatke o mojoj nepokretnoj imovini. Ovom prilikom Vas kao novinare, profesionalce, članove ozbiljnog i respektabilnog kolektiva, kakvim Vaš portal smatram, molim da to učinite kako bi se otklonile sve nejasnoće  i, ukoliko budete cijenili potrebnim, javnost objektivno informisala. Također, za sva druga  pitanja i informacije koje se tiču mene kao šefa Ureda i aktivnosti koje Ured provodi, možete me svakodnevno kontaktirati, bit će mi čast da Vam dam odgovore na iste.

Kao što je poznato Ured je, Zakonom o prijavljivanju i postupku  provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo (Zakon), čiji je jedan od ciljeva sprečavanje korupcije i nezakonitog bogaćenja nosioca javnih funkcija, nadležan za provođenje ovog zakona, a što obuhvata i prikupljanje, provjeru i obradu podataka o imovini nosioca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo, te uspostavljanje i vođenje Registra podataka o imovini.  Članom 4. Zakona propisan je kruga lica na koji se Zakon odnosi. Na državne službenike, a ja sam kao rukovodilac državni službenik, a ne politički imenovano lice, Zakon se ne odnosi.

Ured u ovom trenutku, osim provedbe Zakona, nadležan je za vođenje Registra imenovanih lica u KS i Registra zaposlenih u javnom sektoru na području KS, kao registra čija je svrha prevencija sukoba interesa i uspostava učinkovitog sistema upravljanja ljudskim potencijalima javnog sektora na području Kantona Sarajevo. Ovi registri u korelaciji sa drugim propisima antikorupcijskog karaktera koje je u prethodnom periodu donijela Vlada Kantona Sarajevo, a čija je glavna odlika uvođenje transparentnosti u sve procese i aktivnosti u javnom sektoru,  značajne su  poluge u rukama javnosti za uticaj na procese u javnom sektoru.

Ja lično, ali i svi zaposleni u Uredu, smo više nego svjesni pritisaka kojima smo izloženi i kojima ćemo u budućnosti biti izloženi, pa i ovakvih bezličnih pokušaja plasiranja neistinitih informacija, no to svakako neće utjecati na procese koje smo započeli, kao i na procese i aktivnosti koje u narednom periodu planiramo provoditi.



(Lejla Trle) 







3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.