3.12.2019. 14:10
0
SRD Toplik i Source.ba spriječili katastrofu: Priča o krvavoj Prači dobila epilog
Nedavno je naš portal pisao o ekološkoj katastrofi na rijeci Prači.

Mještani područja uz rijeku Praču, na entitetskoj liniji između Federacije i RS-a, već  se godinama suočavaju sa problemom zagađenja ove rijeke.

Zagađenje rijeke nastalo je, prvenstveno zbog, kako je u oktobru za Source.ba kazao Eso Sipović, izlijevanja fekalija i otpada u vodu iz svinjogojilišta Mrakanj - Podgrab. Cjeloviti razgovor možete pogledati ovdje.

U međuvremenu mještani su ovu rijeku prozvali "krvava Prača".

Nedugo zatim, tačnije 8. oktobra ove godine, Eso Sipović iz Udruženja Sportsko Ribolovno Društvo (SRD) "Toplik" Prača svjedočio je istoj sceni.

"U naselju Prača je jutros u 08.00 sati fotografijom i video zapisom evidentiran eko incident. Rijeka Prača je ponovo potpuno crvene boje sa jako neugodnim smradom. Policijska stanica Prača je napravila službenu zabilješku koju ćemo sa zapisnikom i fotografijama dostaviti na sve relevantne institucije", rekao je Eso Sipović za Source.ba tom prilikom.

S obzirom na to da voda nije bila odnesena na analizu iz navedenog Udruženja apelirali su an sve nadleže da učine što mogu i spase rijeku i svijet koji u njoj živi.

Problem je bio u tome što su sve inspekcije bile na terenu, a da niko nije uzimao uzorke vode i da se sve, kako je tom prilikom naveo Sipović, svodilo na pisanja zapisnika. Također, prema riječima Sipovića, objašnjeno im je da bi mogli imati problem i sa pravnog aspekta da sve dokažu, ako uzorak ne pruzmu na licu mjesta, jer u suprotnom tvrdnje da je riječ o otpadnim vodama iz obližnjeg  svinjogojilišta ne zavrjeđuju ni na sudu ni kod direkcije.

Danas nam se Eso Sipović javio sa informacijom kako je ova priča ipak dobila pozitivan epilog.

"Poštovani, želim Vas informisati da smo zajednički uspjeli ostvariti rezultate po pitanju dugogodišnjeg problema zagađenja rijeke Prača. Veliko hvala na istrajnoj pomoći. Dostavljamo obavještenja o zagađenju rijeke Prača koja su dostavljena na Društvo Toplik Prača: Agencija za vodno područje rijeke Save, Republička uprava za inspekcijske poslove vodna inspekcija Istočno Sarajevo Republika Srpska", naveo je Sipović.

Trud ovog udruženja, kao i pisanja našeg portala izgleda da su ipak urodila plodom, ako se uzme u obzir da je Udruženje dobilo rješenje o zagađenju, a o čemu se tačno radi pogledajte u navedenim fotografijama:












(Lejla Trle)



                             

















0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.