3.4.2020. 11:20
0
Kako djeca u BiH vide koronavirus i izolaciju: Kod mene nisu djeca već 'vanzemaljci'. Djevojčica od šest godina virus zamišlja kao zombija
Više od 12.000 građana do sada je potpisalo peticiju kojom se traži izmjena naredbe Federalnog štaba civilne zaštite o zabrani kretanja mlađima od 18 godina.

Građanke i građani Bosne i Hercegovine ovom peticijom zahtijevaju izmjenu Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite broj:12-40-6-148-34/20, od 20.03.2020. godine, kojom se naređuje potpuna zabrana kretanja osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina na području Federacije BiH, navodi se u peticiji, gdje se dodaje i to kako je navedena zabrana neopravdana, neproporcionalna i diskriminatorna.

Spomenuta peticija, kao i detaljno obrazloženje nalazi se na ovom linku.

A kako to u praksi izgleda kada djeca provode vrijeme u izolaciji, kao i to kako djeca gledaju na pandemiju koronavirusa i samu izolaciju pitali smo mame na forumu koji okuplja skoro 80.000 žena.


Kako su djeca prihvatila cjelokupnu situaciju

Melisa Škandro-Kordić zadovoljna je kako su njena djeca prihvatila cjelokupnu situaciju.

"Kod mene nisu djeca već vanzemaljci očito. Djeca inače treniraju, druže se i idu u školu. Sjela sam i objasnila im da postoji razlog zašto se ne ide u školu, zašto ne idu na trening, zašto mama radi kući, zašto tata ne radi i to je to. Nikad više nisu ni spomenuli. Igraju se, uče i zabavljaju. U svojoj kući s nama".


Nina Grebo, mama tri djevojčice, kaže kako se djeca ustvari brzo prilagode.

"Ovi što drame oko djece i kuće očito nemaju većih problema.. da im tako i ostane".


Mersiha Kapo Fako Ima tri kćerke od 13, 7 i 6 godina.

Djevojčici od 13 godina, kaže, nedostaje druženje, prijatelji i šetnje. Djevojčica od sedam godina je dosta dobro prihvatila kućnu izolaciju, kako Mersiha navodi, kreativna je pa stalno nešto pravi, crta, piše, voli da joj roditelji čitaju.

"Djevojčica od 6 godina je isprepadana od virusa. Voljela bi da zna kako izgleda, zamišlja ga kao zombija koji ide po ulici i ubija ljude, a ako naiđe na TV reklama o mjerama zaštite svi moramo ušutiti da ona čuje. Pokušavamo joj objasniti, ali i dalje se baš boji. Kada bi sad dozvolili da izađu vani ona ne bi smjela, sigurna sam".


Kako objasniti djeci o čemu je riječ, zbog čega ne izlaze vani

Brojni stručnjaci su danima već govorili o važnosti razgovora sa djecom o novonastaloj situaciju uzrokovanom pandemijom koronavirusa. Međutim, zanimalo nas je kako su to mame sprovele u praksi. 

Selma Kusić: Ja sam svojoj curici od 2 godine i 10 mjeseci rekla da napolju ima jedna baja i kad baja ode onda ćemo da šetamo, onda ona kada priča sa nanom i dedom ili nekim drugim iz porodice kaže isto, da ćemo šetati kada ode baja. To mi je bio neki logičan odgovor za dijete ovog uzrasta na pitanje - hoćemo li napolje da šetamo.


Zerina Salihbašić Rustemović: Sin od pet godina je vidno uznemiren, ali trudimo se da ne gledamo TV i vijesti kada je on u blizini. Ne navaljuje da idemo igdje samo ponavlja da jedva čeka da ovo prođe.


Eldin Demira Kurtalić je pisala iz Italije: Djeca su ovdje crtala crteže o temi koronavirusa.

Alisa Čurić navodi kako je njen sin od pet godina prilično uznemiren cjelokupnom situacijom u vezi sa koronavirusom.

“Pokušavam mu skrenuti misli na nešto drugo, igrom, kuhanjem, ali on čim čuje vijesti ide ispred TV-a i govori nam da pojačamo. Sluša sve i jako ga zanima, a onda men ii mužu prepričava šta su rekli", kazala nam je Alisa.


Mervana Imamović kaže da djevojčica od tri godine svaki dan nakon što se propubudi pita da li je sve prošlo i mogu li vani. Ipak u svemu je pronašla i inspiraciju za igru. “Nosa blokić i piše kazne ako moram na posao ili izaći do prodavnice. Mislim da je za svoj uzrast to jako dobro prihvatila”.


Zehra Ajla Delić piše da njena djevojčica od 5 godina nije navikla biti u stanu zatvorena.

“Svako jutro kad ustane pita da li je rekla policija da danas možemo izaći, jesu li istjerali virus ? Nije navikla bit u stanu zatvorena, nema brata ili sestru pa joj poprilično dosadno”.



(Lejla Trle) 






























0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.