3.4.2020. 15:30
5
Uznemirujuće slike iz Orašja, Bihaća: Prestanite ubijati napuštene životinje, one ne prenose koronavirus
Posljednjih dana, i uz pojašnjenja veterinarskih stručnjaka i ostalih u lancu koji se bore protiv pandemije Covid 19, mnogobrojni volonteri iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine svjedoče masovnom ubijanju pasa, pod izgovorom epidemiološke situacije u BiH.

O ovome za naš portal govorila je predsjednica Udruženja "Sretna šapa" Tuzla Renata Jošić.

"Još jednom želimo potcrtati da životinje ne prenose korona virus te da ne postoji ni najmanji razlog niti opravdanje za ovakve i slične, možemo ih slobodno nazvati, montruozne medote i, istovremeno,  kršenja zakonskih odredbi i prava životinja", rekla nam je predsjednica udruženja Renata Jošić

Kako kaže, potresne slike ovih dana koje dolaze sa terena snimljene su u više gradova u BiH, a posljednji primjer je Bihać.

"Pojedinci su još jednom pokazali elementarno neznanje i ponovno aktuelizirali problem zbrinjavanja, prevenstveno,  napuštenih pasa ali i mačaka, odnosno obezbjeđivanje adekvatnih lokacija, na kojima bi se, kao u svim civiliziranim zemljama vodilo računa o napuštenim životinjama", navodi Jošić.

Istovremeno, apeluje na sve one koji kućne ljubimce nabavljaju iz pomodarstva pa ih nakon nekoliko dana, zbog obaveza oko kućnih ljubimaca, izbacuju na ulicu,  da  odmah prestanu sa tom praksom i dobro razmisle prije nego što se odluče na korak da kupe ili  udome životinje.

Kako nam je pojasnila Jošić uz pandemiju koronavirusa povećao se broj napuštenih kućnih ljubimaca.

"Ne mogu reći da je uzrok mišljenje da su životinje prenosioci ovog virusa, možda je riječ i o strahu za preživljavanje. Vjerujem da se mnogi boje da se usljed nedostatka primanja ili nestašice hrane više neće moći brinuti o njima pa ih onda puštaju na ulice. Mi konstantno pronalazimo životinje na ulici, čak i rasne pse, koji su pogubljeni.  U posljednjih, mjesec i po uočljiv je porast ovakvih slučajeva, kao posljedica ove krize. Međutim, to nije opravdanje".

Poseban problem je i to što pojedini mediji naglašavaju izbjegavanje životinja, čime se stvara pogrešna slika. S druge strane Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je naglasila da psi i mačke ne mogu oboljeti od koronavirusa i ne mogu zaraziti ljude. Na to upozoravaju i veterinarske strance.

Zbog toga iz Udruženja apeluju da vlasnici kućnih ljubimaca ne napuštaju svoje pse i mačke, nego da slušaju stručnjake i ponašaju se odgovorno prema životinjama o kojima brinu. 

Također, Jošić je skrenula pažnju na to kako se na društvenim mrežama stvara panika. „

Vidjet ćete razne komentare kojima se šire dezinformacije, panika i mržnja prema životinjama. Izolacija smanjuje moguću hranu na ulicama kojom bi se životinje prehranile. S druge strane u normalnim okolnostima životinja je manje na ulici, ali sada je smanjen broj ljudi i životinje se osjećaju slobodnijim“.


Koronavirus obustavila udomljavanje pasa sa naših ulica u zemljama Evrope

Ovo udruženje zajedno sa ostalim udruženjima sa teritorije BiH redovno radi na transportu životinja u zemlje Evrope, uz pomoć tamošnjih udruženja i pojedinaca koji ih udomljavaju. Međutim, s obzirom na trenutnu situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa širom svijeta udomljavanje životinja ovim putem je stopirano.

"Posljednji transport koji je bio zakazan za 25. mart je otkazan, kojim je 20 pasa sa područja cijele BiH trebalo otputovati u Englesku gdje bi bili udomljeni. To je skup transport, postoje liste čekanja pasa iz udruženja širom BiH, a trošak za jednog psa je skoro 350 eura. Sada je to sve stalo, što je još jedna otežavajuća okolnost za napuštene pse“, rekla nam je Jošić.

Kako navodi imaju  saradnju sa nekoliko udruženja iz Engleske poput "Adoptapaws", "Sussex small dog rescue", "Paws and claws", "dogs4rescue", "Pawprints for freedom". Također, sarađuju i sa udruženjima iz Danske.

"Trenutna lista broji više od 120 pasa koji čekaju da se ova kriza okonča. I dalje smo u kontaktu sa tim udruženjima, oni i dalje pomažu na način da šalju novac za ishranu napuštenih pasa".

Ovim putem obraćamo se i kriznim štabovima na svim razinama vlasti i pozivamo ih na saradnju, kako bi smo prevazišli trenutne ali i druge probleme.

Prijatelji životinja podsjećaju da je odavno poznato da kućni ljubimci blagotvorno djeluju na zdravlje ljudi, smanjuju stres i anksioznost, štite srce, čuvaju nas od alergija, te još puno toga pozitivnog. Zbog toga apeluju da sada kada više vremena provodite u kućama iskoristite to vrijeme i provedete ga u opuštanju sa svojim kućnim ljubimcima. Pri šetanju pasa treba se pridržavati svih preporučenih mjera zaštite koja situacija nalaže.


Kućni ljubimci i osobe starije od 65 godina za vrijeme zabrane kretanja

Renata Jošić navodi da će ona, a vjeruje i svi volonteri, rado prihvatiti poziv starijih osoba da prošetaju njihove kućne ljubimce, a usputi i za same vlasnike naprave kupovinu.




(Lejla Trle) 





5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.