14.7.2020. 11:56
0
Nekad "Musolinijevo šetalište", a danas Vilsonovo: Za mame i tate, mlade, djecu, za penzionere, ovdje su svi dobro došli
Najpopularnije sarajevsko šetalište je Vilsonovo, koje se uz Miljacku pruža od Mosta Suade i Olge do zgrade Elektroprivrede BiH i mosta u ulici Topal Osman - paše.

U ljetnim danima, a naročito sada kada Sarajlije i građani naše zemlje ne mogu putovati u susjedne zemlje, zbog cjelokupne situacije izazvane pandemijom koronavirusa ovo šetalište je dodatno došlo do izražaja, dobilo još veću vrijednost kao i mnogobrojna druga izletišta i prirodne ljepote koje će neki, možda po prvi put, otkriti "zahvaljujući" koronavirusu.

Ipak, vjerujemo da su svi koji su bar nekad boravili u Sarajevu čuli za Vilsonovo šetalište, koje se ne zove oduvijek tako. 

Kada je tek otvoreno u prošlom stoljeću dobilo je naziv „Kalajeva promenada“ po Benjaminu Kalaju, generalnom konzulu Austro-Ugarske u Beogradu, dugogodišnjem ministru finansija i guverneru Bosne i Hercegovine od 1882 do 1903. godine. 

Taj se naziv zadržao sve do odlaska Austro-ugarske monarhije sa prostora Bosne i Hercegovine.

Nakon uspostave Kraljevine SHS, Kalajeva promenada dobila je naziv Vilsonovo šetalište, po predsjedniku SAD-a Thomasu Woodrowu Wilsonu, koji je 1917. objavio rat Centralnim silama, što je bila prekretnica u Prvom svjetskom ratu.

A onda je nastupilo mračno doba  u historiji Sarajeva

Pod utjecajem fašističke ideologije za vrijeme Drugog svjetskog rata, šetalište je dobilo naziv i „Musolinijevo šetalište“.

Nakon 1960. godine ovo šetalište kratko se zvalo i Omladinsko šetalište, a skoro svi veći gradski centri na prostoru bivše države imali su po jedno "omladinsko šetalište".

Naziv Vilsonovo šetalište ovoj atraktivnoj šetnici vraćen je 1993. godine.

Sa obje strane šetališta su još početkom 20. stoljeća zasađeni gusti drvoredi lipe, koji ovo šetalište čine zelenom oazom usred Sarajeva.

Saobraćajnicom koja vodi kroz šetalište zabranjen je saobraćaj motornim vozilima svakog radnog dana iza 17 sati, kao i vikendima i praznicima.

Danas je Vilsonovo utočište mnogobrojnim rekreativcima, šetačima, zaljubljenim, vole ga djeca, ali i odrasli. 


Fotografije i tekst: Lejla Trle





 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.