2.3.2016. 21:04
0
Nemojte brojati kalorije, jedite pametno: Namirnice koje možete jesti svaki dan, a nećete se debljati
Dok se vi mučite sa raznim dijetama, osobe koje nemaju problema s viškom kilograma ne broje kalorije neko pažljivo biraju namirnice koje jedu. Naime, pojedine namirnice duže vas mogu držati sitima i drže vaš apetit pod kontrolom.

Kruške - prema posljednjim istraživanjima, jedna kruška na dan može spriječiti debljanje. Kako prenosi Journal of Nutrition & Food Sciences osobe, koje konzumiraju ovu voćku imaju 35 posto manje šanse da će se ugojiti. Objašnjenje možda leži u tome što su pune vlakana koje dokazano utiču na očuvanje željene linije.

Bademi - stručnjaci tvrde da vlakna koja se nalaze u bademima zapravo blokiraju apsorpciju masti u organizmu i tako potiskuju apetit. Istraživanje je pokazalo da šaka badema na dan može spriječiti dodatnu apsorpciju masti iz drugih namirnica, čime se smanjuje opšta potrošnja kalorija. Osim toga, bademi uveliko doprinose osjećaju sitosti zbog prisustva proteina.

Zeleni čaj - zeleni čaj organizmu pomaže na mnogo načina, pa će tako spriječiti nastanak bolesti srca, karcinoma i dijabetesa. Tek dvije šolje čaja sandbijevaju organizam jednakom količinom antioksidanata kao i pet porcija povrća ili dvije jabuke. Najbitnije od svega, zeleni čaj pokreće metabolizam i podstiče brže sagorjevanje masti što će sasvim sigurno pomoći pri održavanju željene tjelesne težine.

Ljute papričice - toplota koju izazivaju ljute papričice može povećati potrošnju kalorija i “oksidaciju” brojnih slojeva masnoće. Istraživanja su pokazala kako hrana začinjena čilijem može da snizi krvni pritisak, nivo holesterola u krvi, a nije tajna kako one pomažu u održanju dobre linije i zaslužne su za uzak struk! Ljute papričice nemaju mnogo kalorija, jelima poboljšavaju ukus, a ubrzavaju metabolizam i sagorjevaju kalorije!

Med i cimet - napravite napitak od ovih sastojaka koji će uravnotežiti šećer u krvi, podstaknuti metabolizam na brži rad i tako pomoći organizmu da ukloni višak masnoće. Masnoće koje se nakupljaju na području stomaka osjetljive su na sastojke iz cimeta, pa to čini ovaj začin odličnim sredstvom za skidanje “trbuščića”.

Jaja - jedno je istraživanje pokazalo da su gojazni ljudi koji su za doručak jeli jaja izgubili 65 posto više težine nego oni koji su ujutro jeli pecivo. Proteini u jajima brže zasićuju i produžavaju osjećaj sitosti, a to znači da ćete manje biti u iskušenju da posegnete za grickalicama ili da zavirite u frižider.

Losos - riblje masnoće ne samo da čuvaju vaše srce, već i sužavaju vaš struk. Uz to bogate su omega-3 masnim kiselinama koje poboljšavaju osjetljivost insulina – što pomaže izgradnju mišića i smanjivanje masnoća oko stomaka. A dobro je poznato da što više mišića imate, to više kalorija sagorjevate. A sad zašto baš losos? On je bogat proteinima, ima malo kalorija i odličan je izvor gvožđa, prenosi Telegraf. 

(Adna Zukanović-Zilić)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.