17.3.2016. 15:03
0
Mlade djevojke bi trebale koristiti bio kozmetiku
Korištenje što prirodnijih kozmetičkih proizvoda tokom samo nekoliko dana dovoljno je da se u organizmu adolescenata znatno smanji koncentracija toksičnih kemijskih sastojaka, pokazala je američka studija.

Rezultati studije, koji su objavljeni u stručnom časopisu Environmental Health Perspectives, upućuju na to da bi žene, posebno mlade djevojke u razvoju, trebale znatno smanjiti izlaganje kozmetičkim proizvodima koji mogu poremetiti rad njihova endokrinog sistema te ih zamijeniti onima s puno manje hemikalija ili organskom, bio kozmetikom.

Grupa naučnika s kalifornijskog University of Berkeley i klinike Salud del Valle iz Salinasa istraživanje je provela pod nazivom Health and Environmental Research on Makeup of Salinas Adolescents (HERMOSA).

Svrha mu je bila analizirati u kojoj mjeri toksični hemijski sastojci iz kozmetičkih proizvoda utiču na poremećaj u radu endokrinog sistema kod adolescentica.

U analizi su se naučnici fokusirali na djevojke, a ne na mladiće iz dva razloga. Poremećaji u radu endokrinog sistema kod njih se javljaju češće jer djevojke na dnevnoj bazi prosječno koriste 12 kozmetičkih proizvoda, u što spadaju sredstva za higijenu te preparativna i dekorativna kozmetika, a mladići samo šest. Drugi je razlog to što su prethodna istraživanja pokazala da mlade djevojke koriste više kozmetičkih proizvoda od odraslih osoba, izlažući se na taj način većoj količini hemijskih tvari, koje nisu bez posljedica kada je riječ o proizvodnji hormona u ključnome razdoblju njihova razvoja.

Od stotinjak sudionica istraživanja zatraženo je da tokom tri dana odbace kozmetičke proizvode koje obično koriste te ih zamijene proizvodima s puno manje toksičnih hemijskih tvari. Proizvode s puno manje parabena, ftalata, oksibenzona i triklosana dobile su od naučnika koji su organizovali testiranje.

Navedene toksične hemijske supstance pronađene su u dekorativnim i preparativnim kozmetičkim proizvodima, parfemima, proizvodima za njegu kose, sapunima i kremama za zaštitu od sunčevih zraka.

Prethodno su sve sudionice istraživanja dali uzorke urina na testiranje, koje je ponovljeno za tri dana. Rezultati drugog testa su pokazali da se koncentracija hemijskih supstanci u organizmu adolescentica znatno smanjila. Primjerice, koncentracija dietil-ftalata, koji se najčešće nalazi u parfemima, smanjila se za 27%. Koncentracija metil-parabena i propil-parabena, čija je namjena spriječiti i usporiti mikrobiološku kontaminaciju kozmetičkih pripravaka, smanjila se za 44%, odnosno 45%, a triklosana koji nalazimo u antibakterijskim sapunima i benzofenona-3, sastojka krema za sunčanje, za 36%.

(FENA)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.