22.4.2016. 20:52
0
Kako da zaustavite prekomjerno znojenje
Pogledajte šta treba da promijenite kako biste uvijek mirisali svježe i prijatno.
Sjedite pored djevojke koja vam se dopada i osjećate kapi znoja kako klize niz leđa. Neprijatno vam je i da pokušate da je zagrlite jer niste sigurni šta će se dogoditi kad podignete ruku. To vas čini još nervoznijim i znojite se još više.

Vjerovali ili ne, ovo je češći problem nego što mislite i mnogo muškarca se zbog nepravilne ishrane i pogrešnih izbora često nađe u ovom problemu.

Šta činiti?

IZBJEGAVAJTE ZAČINJENU HRANU I KOFEIN
Jaka kafa i snažni začini mogui dodatno stimulisati znojne žlijezde. Naime, kofein i ljuta hrana aktiviraju acetilholin, neurotransmiter centralnog i perifernog nervnog sistema. Ukoliko je acetilholin previše aktiviran, dolazi do prekomjernog znojenja, pa je vaša polazna tačka ka prijatnijem mirisu potpuna promjena ishrane.

PREVENTIVA NOĆU
Noću se najmanje znojimo, tako da će aktivni sastojci antiperspiranata više ući u pore kože i blokirati neprijatne mirise ujutro. Dakle, poželjno je da prije spavanja nanesete dezodorans (u nešto manjoj količini kako biste koži ipak omogućili da diše). Naravno, ponovite to i nakon jutarnjeg tuširanja.

DOBRE NAVIKE
Čovjek ima, u prosjeku, od dva do četiri miliona znojnih žlijezda koje rade kao sistem hlađenja organizma i štite nas od pregrijevanja. Naše ruke, stopala, lice, leđa, grudi i prepone sadrže veliku koncentraciju znojnih žlijezdi, tako da nanošenje antiperspiranata na ove dijelove tijela može pomoći da ostanete suhi.
Izbegavajte da prskate osjetljive dijelove tijela kao što su lice i genitalije.

RIJEŠITE SE STRESA
Osim nepodnošljivih temperatura i napornih treninga, uzmite u obzir i emocionalni faktor. Dobro je poznato koliko stres utiče na znojenje, pa bi, ukoliko ste često u stresnim situacijama, trebalo da počnete da primjenjujete tehnike koje će smanjiti vašu nervozu, poput dubokog disanja i meditacije.

MEĐUTIM...
Ako nijedna od ovih strategija ne pomogne u dovoljnoj mjeri, obavezno se obratite ljekaru.
(Mens Health/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.