16.11.2016. 21:02
0
Možemo li izbrisati godine sa lica?
Brzo živimo, brzo starimo. Sazrijevanje i starenje bi trebalo biti naš životni saveznik, ali to za većinu dama i nije tako. Kada smo mlade privlačna je i sama pomisao da budemo starije, visoke potpetice, odjeća koja nije prikladna za nas, putovanja, muškarci kojima ćemo izmamiti uzdahe. S druge strane, postoje i određeni strahovi i negativne predstave o starenju koje nosimo u sebi. Damama je najbitniji izgled lica, vrata, ali i ruku, dekoltea, butina i nogu, i ako svaki od tih dijelova tijela zahtijeva različitu njegu.

Potrebno je  dostojanstveno stariti, da to bude nešto čemu se radujete i u čemu ćete uživati. Većina dama teško prihvata bore na licu, žele da izbišu tragove prošlosti, ali postoje i dame koje su sretne što ih imaju, jer svaka bora ima svoju priču, uspomenu koje se trebamo sjećati s obzirom da se cijeli život razvijamo i učimo.

Najbolja stvar koju možemo uraditi je prihvatiti svoje godine, tragove na svom tijelu i uživati u svakoj godini koja nam dolazi.

Sa godinama postajemo zrelije, mudrije,  sa više iskustva u poslu, u ljubavi i konačno shvatamo šta zapravo želimo u životu, mnoge bitke postaju lakše sa godinama, naučite biti sebi dovoljne i snalažljive. Naše društvo nam nameće da u svakom trenutku moramo izgledati savršeno, ako dobro izgledate onda i postojite, savršena frizura, šminka kojom ćete prekriti nedostatke na svom licu, nadograđeni nokti, savršeno tijelo. Tačno je da smo u dvadesetim godinama najprivlačnije, ali je pitanje da li znamo uživati u tome ili smo previše mlade pa se upoređujemo sa drugima, težimo da izgledamo savršeno. 

U današnje vrijeme kada pronađemo neku nepravilnost na svom tijelu, prvo što nam pada na pamet je estetska hirurgija, a možda je potrebno samo da prihvatimo svoj izgled i da živimo sa nepravilnostima koje nas zapravo i čine lijepima, posebnima, drugačijima od ostalih. 

Klinike za etetsku hirurgiju nam olakšavaju da se izborimo sa nedostatcima i nepravilnostima na našem tijelu. Usluge koje nam nude su jako privlačne, od povećanja grudi, smanjenja grudi, liposukcije, transplantacije kose, operacije ušiju, korekcije nosa, himenoplastike, te ugradnje filera kojima se ženski spolni organ uljepšava. 

Milioni žena, ali i mužkaraca žude da za određenu količinu novca kupe prije svega ljepotu, samopouzdanje, ali i duševni mir. Žene se najviše odlučuju na operacije povećanja grudi i korekcije nosa.

Kozmetička industrija je druga najveća industrija u svijetu. Kozmetologija se bavi njegom kože lica, vrata i dekoltea kao i korištenjem hemijskih preparata i načinom njihove primjene kada je u pitanju koža. Koža je najveći organ, težina kože iznosi cca. 18% ukupne težine tijela, a površina u prosjeku od 1,5 do 2 metra kvadratna. Debljina kože je različita, kreće se od 0,5 do 3 mm zavisi od rase i dijela tijela. Koža je najdeblja na dlanovima, potiljku i tabanima, dok je oko očiju koža jako tanka. Obrazi, čelo i nos su regije gdje je koža malo deblja. Boja kože je različita, zavisi od rase, starosti i dijela tijela. Kada su u pitanju stanja kože ako je koža plavičasta znak je loše prokrvljenosti, a ako je ružista ili crvena onda je dobro prokrvljena. 

Lijepa i zdrava koža lica je od izuzetne važnosti, kako za fizički izgled tako i za opće zdravlje, jer je ona prvi pokazatelj stanja našeg organizma.

Klasični tretman lica predstavlja osnovni i neizostavni tretman za svaki tip i svako stanje kože.


Na tretmane uljepšavanja ne idu samo žene starije životne dobi, jer sve zavisi od problematike. 

"Na tretmane dolaze i mlađe djevojke koje imaju problema sa kožom, aknozu, upaljenu i dehidriranu kožu, tako da godine nisu mjerilo što se tiče kozmetičkih tretmana. Za starije dame postoje tretmani zatezanja kože, hidratacija, osvježenje. Koristi se i hijaluronski tretman, tj. hijaluronski fileri se upotrebljavaju za popunjavanje već nastalih bora, te kao prevencija nastajanja novih bora, koriste se  i za korekciju  kontura lica, kontura i volumena usana, korekciju podočnjaka, popunjavanje bora na vratu i dekolteu, te kontura nosa. Koriste se i tretmani podmlađivanja kože Plazmom (PRGF)", kazala je kozmetičarka Erna Delić.

Od mnogih tretmana za njegu lica, dame se najviše odlučuju za klasični tretman  lica.

"Izborom adekvatne preparativne kozmetike vršimo osnovni tretman lica koji podrazumjeva masažu dekoltea, vrata i glave, abšmnikovanje, klinički pregled kože i određivanje tipa kože, piling lica. Savršeno relaksirajuću masažu lica radimo sa uljem ili hidrogelom i vodom tako da hidriramo kožu lica. Pripremimo kožu za čišćenje u cilju otvaranja pora (komedogel, vapozon ili termo maska), radimo komedoekspresiju ili čišćenje lica, dezinfikujemo kožu, nanosimo odgovarajuću masku za lice, nakon toga umivamo klijenta tuferima i vodom, sušimo kožu te nanosimo odgovarajuće hidratantne kreme", objašnjava Delić.

Istraživači tvrde da smo postavili niske kriterije kada su u pitanju zdravlje i dugovječnost. 

Džin Harper autorka knjige "Zaustavite starenje odmah" navodi da uz pomoć vitamina, minerala, antioksidansa mozemo zaustaviti neprijatne promjene.

Upotpunite meditaciju i poboljšajte svoje zdravlje tako što ćete izbegavati prezačinjenu hranu, hranu sa visokim nivoom šećera i masti. Pijte dosta tečnosti i povećajte unos žitarica, nemasnih proteina i svježeg voća. Orašasti plodovi sadrže vitamin E, cink i kalcijum, koji su odlični za kožu, kosu i zdrave kosti.

Harperova tvrdi da nikada nije kasno za spriječavanje procesa starenja, te savjetuje da se s godinama postepeno smanjuje unos kalorija, jer to usporava biloški sat.


(Aldijana Kujović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.