30.12.2016. 15:59
0
Deset zlatnih pravila za sunčanje u solarijumu
Prije tretmana sunčanja morate odrediti svoj tip kože na osnovu tabele. Vlasnik salona vam određuje dužinu sunčanja shodno tipu lampi koje su instalirane u solarijumu.

Osobama ispod 18 godina starosti i onima sa tipom kože 1 nije preporučljivo sunčanje u solarijumu.

Ako imate bilo kakvih problema sa kožom obratite se svom ljekaru za savjet da li smijete da se sunčate u solarijumu. Ako imate problema da aknama ili psorijazom sunčanje u solarijumu može dati pozitivne efekte.

Ako vam je koža alergicna na UV zračenje preporučujemo pažljivo i postepeno sunčanje. Poslije prvog sunčanja uvijek napravite 1 dan pauze, pa potom nastavite sa svakodnevnim tretmanima. Uvijek skratite vrijeme sunčanja u početnim fazama, pa ga produžujte postepeno. Momentalno prekinite tretman ako koža u toku sunčanja počinje da vas zateže i pecka. Ako se ovo ponovi u sljedećem tretmanu, nemojte nastaviti sa programom sunčanja i obratite se Vašem ljekaru.

Uklonite sa kože sve kozmetičke preparate, šminku i nakit nekoliko sati prije upotrebe solarijuma.

Neki medikamenti mogu biti kontraindikovani na UV zračenje. Pročitajte upustvo lijekova koje uzimate ili pitajte svog ljekara za savjet. Osobe pod dejstvom droga i alhohola ne smiju koristiti solarijum.

Kada se sunčate obavezno stavite zaštitne UV naočare, jer UV zračenje može ozbiljno da ošteti očnu mrežnjaču.

Sunčajte se samo jednom dnevno. Nemojte se u jednom danu sunčati i u solarijumu i na suncu. Godišnje se sunčajte u solarijumu i na suncu najviše od 50-60 puta. Napravite pauzu sunčanja najmanje 4 nedjelje godišnje.

Specijalizovana sredstva za sunčanje u solarijumima mogu skratiti program sunčanja i obezbjeđuju sigurno sunčanje. Istuširajte se poslije tretmana i koristite balzame namjenjene za poslije sunčanja u solarijumu.

Ako primjetite neke negativne promjene na koži poslije sunčanja obavezno konsultujte svog ljekara.

(Merima Druškić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.