5.11.2017. 9:00
0
Šta nokti pokušavaju da vam kažu o vašem zdravlju
Svejedno da li volite ili ne da mažete lak za nokte, morate voditi računa o svojim noktima. Da, većina nas voli dobar crveni lak koji čini naše nokte i ruke prelijepim, ali čim skinete lak i vidite neku promjenu, to znači da vaši nokti žele nešto da vam kažu. Ako vam se nokti stalno ljušte, to može biti pokazatelj lošeg varenja. Ako su vam nokti dosta žuti, to može biti znak gljivica. Bez obzira na to kako njegujete svoje nokte, morate da znate da pročitate znake koje vam oni šalju. Evo nekih od njih.

1) VAŠI NOKTI SE LJUŠTE

Ako ste primijetili da vam se nokti ljušte, to može da znači da vam organizam slabije apsorbuje minerale.

Ovo može biti prouzrokovano time što možda ne sažvaćete dobro hranu, a takođe može da znači da imate malu količinu kiseline u stomaku i da vam organizam ne vari dobro hranu.

2) VAŠI NOKTI SU TVRDI KAO KAMEN

Ako su vam nokti previše tvrdi, jaki i ne lome se, to može biti znak da su vam nokti u dobrom stanju. Nastavite sa zdravom ishranom, vježbanjem i njegom noktiju koju ste do sada primjenjivali.

3) PRIMJEĆUJETE BIJELE TAČKICE PO NOKTIMA

Iako mnogi ljudi misle da su bijele tačkice znak nedostatka kalcijuma, to može biti i mala površina gljivica na noktima ili rezultat nekog udarca koji je nokat pretrpio.

Ako vas nokat boli, potražite pomoć ljekara za liječenje gljivica. A, ako vas ne boli i djeluje vam kao da je rezultat nekog slučajnog udarca o nokat, onda morate da sačekate da bijela tačka prosto preraste nokat, pa da je isječete.

4) VAŠI NOKTI SU LOMLJIVI

Postoji nekoliko razloga zbog kojih vam se nokti lome, a oni mogu biti beznačajni i opasni. Vaši nokti mogu da se lome jer su predugo izloženi vodi, sapunu ili deterdžentu, a može da bude u pitanju i nešto opasnije, kao što su endokrini poremećaji ili loša ishrana.

Ključna stvar kod određivanja problema zbog kog vam se nokti lome je da obratite pažnju na promjene u boji ili debljini vaših noktiju. Ako primetite promjenu u izgledu noktiju i ako se problem nastavi i kad prestanete da perete sudove na ruke, potražite pomoć ljekara.

5) VAŠI NOKTI SU ŽUTI

Pored pušenja, vaši nokti mogu da postanu žuti i zbog drugih stvari. Prvo, to može biti gljivična infekcija noktiju, koja se može izlečiti anti-fungalnim lijekovima koje će vam doktor prepisati. Ako nije to u pitanju, vaši nokti bi mogli da postaju žuti jer ih prečesto lakirate, a ne koristite bazu. Dajte noktima da dišu tri dana nedjeljno bez laka za nokte i radite tako na svakih par nedelja, i redovno mažite bazu prije nanošenja laka u boji.

5) PRIMJEĆUJETE TAMNE VERTIKALNE LINIJE U BOJI

Tamne mrlje ispod noktiju mogu da budu benigni mladeži ispod nokatne ploče, a pojedinačne linije u boji mogu da budu pokazatelj melanoma. Ako primetite ovako nešto, odmah posetite dermatologa.

6) VAŠE ZANOKTICE SU SUVE

Ovo može biti očigledno, ali suhe zanoktice ukazuju na to da slabo hidrirate organizam.

Posebno ako često perete sudove i još ako je napolju jako hladno, morate da koristite ulje za zanoktice bar jednom dnevno da biste održavali svoje ruke urednim.

Takođe, možete da umasirate kremu za ruke u zanoktice, ako vam je ulje previše masno.

7) VAŠI NOKTI SE LISTAJU 

Ako vam se nokti odvajaju, to može biti zbog povrede, infekcije, reakcije na lijek, tiroidnog oboljenja ili psorijaze.

Čim se stvori prostor između nokta i jastučeta, taj prostor može da se inficira. U većini slučajeva, nokti će se ponovo vratiti na svoje mesto, ali ako mislite da imate ozbiljno oboljenje, obratite se doktoru za pomoć.

(Merima Druškić)

Nokti
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.