13.12.2017. 13:27
0
Kako se riješiti mitesera na licu
Vječito pitanje koje muči mnoge žene jeste kako se jednom zauvijek riješiti mitesera. Rijetki su oni koji se ne bore s tim tamnim tačkicama, najčešće vidljivim na nosu, bradi i čelu, ali se mogu javiti i na ostalim dijelovima tijela za koje je karakteristično pojačano lučenje sebuma.

Zatvorene pore
Miteseri nastaju kao posljedica pretjeranog lučenja sebuma lojnih žlijezda u kombinaciji s bakterijama, prašinom i ostalim nečistoćama. U normalnim okolnostima, sebum štiti kožu od isušivanja, ali na putu do površine kože može ostati zarobljen te uzrokovati zatvaranje pora i nastanak mitesera.

Jednom kada se pojave, miteseri se teško mogu trajno ukloniti bez pomoći dermatologa. No, uz pomoć nekoliko prirodnih pripravaka, moguće je postići zadovoljavajuće učinke kod njihovog uklanjanja i sprečavanja ponovnog nastanka.

Naslage sebuma

Kako bismo se riješili upornih mitisera, prvo treba da shvatimo šta su oni zapravo, objašnjavaju dermatolozi. Oni nikako nisu obične bubuljice nego naslage izlučenog prirodnog sebuma u porama. Potamne u dodiru sa zrakom, jer su svi miteseri, zapravo, žućkaste boje, ali na površini kože poprimaju tamniju boju.

Većina ljudi pogrešno smatra da će agresivnim pilinzima spriječiti njihovu pojavu, ali dermatolozi objašnjavaju da se miteseri nalaze dublje od površinskog sloja pa se takvim tretmanima skida samo njihova kapica i nepotrebno oštećuje, odnosno stanjuje koža. Piling bi trebao biti blag i da se ne primjenjuje više od jednom sedmično, tvrde dermatolozi.

(Avaz/Ajla Hurko)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.