16.5.2019. 18:30
0
Sindrom iskrivljenog ogledala: Zbog čega previše kritikujemo svoj izgled?
Normalno je da dok gledate svoj odraz u ogledalu, primjećujete svoje nedostatke. Međutim, kada nam fizički izgled postane opsesija koja ugrožava i zdravlje, vrijeme je da stavimo prst na čelo i promijenimo pogled na sebe.

Živimo u društvu i svijetu u kojima naš imidž i fizički izgled definišu našu ličnost. Ni na trenutak ne zastanemo i ne razmislimo o tome da je ljepota relativan pojam, već postajemo objekti estetskih normi koje nameću javnost i moda i na taj način svi izgledamo identično, kao da smo stavljeni u jedan kalup.

Sve više ljudi jednostavno robuje svom fizičkom izgledu, što može na kraju da dovede do opsesije i raznih poremećaja ishrane poput anoreksije, bulimije i emotivnog poremećaja kao što je sindrom iskrivljenog ogledala, piše hrvatski “Novi list”.

Sindrom iskrivljenog ogledala sastoji se u tome da imamo iskrivljenu sliku o sebi, u negativnom smislu – tražimo i pronalazimo mane i nedostatke koji zapravo ne postoje ili preuveličavamo mane koje imamo.

Radi se o emocionalnom poremećaju koji je vrlo značajan, zbog mogućih posljedica koje sa sobom nosi. Često je povezan s poremećajima poput anoreksije i bulimije.

Dakle, radi se o tome da realna slika i ona koju imamo o sebi nisu iste, što rezultira nesigurnošću i nezadovoljstvom vlastitim tijelom, jer ono ne ispunjava norme koje nam nameće društvo.

Osoba koja pati od ovog sindroma ne može da sagleda stvari objektivno i njena potreba da poboljša svoj izgled odlazi u ekstrem i u velikoj mjeri zavisi od mišljenja drugih.

Kako se boriti sa ovim sindromom?

Treba biti vrlo oprezan već kod prvih pokazatelja poremećaja, jer on vodi do depresije, sociofobije, a može biti čak i uzrok samoubistva.

Iz svih tih razloga nužna je pravovremena psihološka pomoć. Normalno je da dok gledate svoj odraz u ogledalu, primjećujete svoje nedostatke. Takođe je normalno, do određene granice, da mane pokušavate da prikrijete i ublažite i samim tim da poboljšate svoj izgled koliko je to moguće. Ipak, kada nam fizički izgled postane opsesija, pa počnemo da se podvrgavamo brojnim estetskim zahvatima, ugrožavajući na taj način i zdravlje, vrijeme je da se zabrinemo i promijenimo pogled na sebe.

Humor može biti odličan način da prihvatimo sebe onakve kakvi jesmo, i da zavolimo sebe. Niti možemo dostići estetsko savršenstvo, niti za tim realno ima potrebe, jer upravo su ti fizički nedostaci dio našeg šarma, prenosi CDM. 

Ako svaki put kada gledate svoj odraz u ogledalu kažete sebi da ste prelijepi, malo po malo doći ćete do toga da i ostali misle da ste takvi.

Pet rečenica koje treba da zapamtite:

1. Najbolji način da budete srećni s nekim jeste da naučite da budete srećni sa samim sobom. Na taj način društvo je stvar izbora, a ne potrebe.

2. Voljeti samog sebe znači razumjeti da ne morate biti savršeni kako biste bili veličanstveni.

3. Ni u šali ne govorite da nešto ne možete, jer podsvijest ne zna za humor.

4. Svih ovih godina kritikovali ste sebe i nije vam išlo u životu. Probajte sada da shvatite i da ohrabrite sebe.

5. Voljeti samog sebe znači prihvatiti i hvaliti sebe, biti siguran u vlastite sposobnosti, voljeti svoje tijelo i diviti se vlastitoj ljepoti, posebno onoj unutrašnjoj.





(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.