21.2.2020. 10:30
0
Loše navike zbog kojih kosa postaje sve tanja
Ako ste primijetili kako je vaša kosa postala suha, beživotna ili pak vrlo tanka, vrijeme je za male - velike promjene. Donosimo vam pet svakodnevnih rutina kojima nesvjesno uništavamo kosu.

1. Vrućina

Korištenje vrućih pomagala za stiliziranje kose poput pegle, fena ili uvijača, može biti vrlo štetno za vašu kosu. Vrućina oštećuje folikul dlake zbog čega dolazi do isušuvanja vlasi i time one postaju tanje i gubi svježinu. Kosu sušite fenom na najnižoj temperaturi, a peglu i uvijače koristite maksimalno dva do tri puta sedmično. Isto tako, prije tretiranja na kosu nanesite zaštitni sprej za zaštitu od visokih temperatura.

2. Gladovanje

Rigorozne dijete mogu biti vrlo opasne po zdravlje što se odražava i na kosi. Kako bi zaštitilo mozak i srce, tijelo tokom gladovanja stvara zalihe zbog kojih, između ostalog, dolazi do otpadanja kose i smanjenog stvaranja novih vlasi. Planirat li na dijetu, zaboravite na gladovanje te se potrudite da vaša prehrana bude što bogatija i različiti.

3. Mokra kosa

Vlasi kose su najosjetljivije kada su mokre. Upravo zbog toga, svakodnevne navike poput snažnog trljanja peškirom te čvrstog motanja kose u pundžu ili peškir mogu oštetiti vlasi i uzrokovati pucanje i ispadanje kose. Mokru kosu prekrijte ručnikom te stiskom dlanova lagano upijte višak vlage.

4. Preparati

Preparati koji frizuru čine čvrstom mogu štetiti kosi i učiniti je krhkom, tankom i ispucalom. Iako će vaše kovrdže ostati postojane tokom cijelog dana, ne zaboravite kako takvi preparati sadrže alkohol koji isušuje vlasi. Češljanje kose prepune laka ili gela za kosu, kao i spavanje na njoj, uzrokuje pucanje vlasi, zbog čega ona postaje sve tanja i osjetljivija. Izbjegavajte proizvode od kojih vlasi postaju krute.

5. Sunce

UV zrake štetne su za vašu kožu, ali i kosu. Jednako kako sunce može oštetiti stanice kože, isto se događa i s vlasima zbog čega kosa postaje suha i tanka. Isto tako, pretjerano sunčanje može izazvati i pojačano ispadanje kose. Tokom sunčanja, kosu prekrijte šeširom ili kapom ili pak vlasi zaštitite sprejem za kosu s UV zaštitom.



(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.