12.4.2020. 15:55
0
Kako ofarbati kosu kod kuće
Savjeti od eksperata, koji su nam pomogli da vašu kosu držite urednom i savršenom ukoliko niste u mogućnosti da posjetite svog frizera.

Zbog trenutne situacije u cijelom svijetu, frizerski saloni su zatvoreni, tako da bilo gdje da se nalazite, situacija je ista, vaša frizura je prepuštena vama samim. Mnogi od vas su se već farbali, tj. riskirali ste svjesno da vaša kosa možda i neće izgledati kao što je nekada izgledala.

Ukoliko planirate u budućnosti da se sami obojite, mi vam donosimo par savjeta od svjetskih stručnjaka kada je u pitanju bojenje kose. 

Važna stavka svega je da neke stvari ne treba raditi sam bez stručnjaka. Kada je u pitanju trajna boja i izbjeljivanje kose, onda tu nema dileme, jedina osoba kojoj to možete prepustiti je frizer, kućni ambijent nije idealan za ovakve procese. ukoliko razmišljate o privremenim, i polutrajnim bojama, onda je moguće uraditi bez frizera.

Koloristica Nikki Lee savjetuje najvažnije je da poznajete koja je vaša prirodna boja, da li je to topla srednje smeđa ili hladna svijetlo plava nijansa. 

Kada shvatite koja je vaša prirodna nijansa, onda ćete lahko odrediti koju boju da uzmete za prekrivanje izrasta, ali važno je da napomenemo da ne eksperimentišete previše samo zato što vam je dosadno. Važno je napomenuti da je većina boja u slobodnoj prodaji trajnog karaktera, te samim tim i loš izbor za vašu kosu. 

Polutrajne boje su najsigurniji i najbolji način za bojenje kose kod kuće, jer će se vremenom isprati. 

Još jedna od činjenica jeste da,  ukoliko vam je kosa oštećenja, trajna boja prodire duboko u dlaku, te ukoliko je dlaka oštećena na pojedinim dijelovima će se boja nejednako vezati, te će sam rezultat biti loš.

Jednako razdvajanje kose u sekcije će učiniti vaše bojenje lakšim, i sigurnijim, piše Friz.ba. 

Prije nanošenja boje, utrljajte lavandino ulje u vrhove vaše kose, kako biste ju zaštitili ali i prikrili neugodan miris boje. Ukoliko ste već na samom procesu farbanja primjetili da nije odgovarajuća boja, trik da skinete boju je sljedeći: 

Pomiješajte jednu kašikicu šampona sa prahom za izbjeljivanje kose (blanš) te nanesite na mokru kosu, kada primjetite da se boja skida, kosu isperite temeljito sa vodomo. 

Kako bi vam boja bila dugotrajnija, važna stavka su preparati za održavanje i očuvanje boje. Ukoliko imate gustu kosu, savjet je da se kosa ne pere često, kao se boja ne bi ispirala.

Najbolje riješenje za očuvanje boje ali i zdravlja same kose u ovom periodu, su maske i tretmani koji štite kosu od oštećenja, ali i osvježavaju boju kako biste izbjegli često farbanje kose.


(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.