20.10.2016. 17:52
4
Kada Sarajevo podržava Hillary Clinton, onda Istočno Sarajevo mora podržati Donalda Trumpa radi ravnoteže u kosmosu
Predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama okupirali su pažnju cijelog svijeta i sve oči gledaju u njih, pa izuzetak nije ni glavni grad Bosne i Hercegovine.

Građani Sarajeva najavili su okupljanje u subotu 22. oktobra, ispred sarajevske Katedrale, kako bi iskazali podršku prema kandidatkinji Hillary Clinton na predsjedničkim izborima u SAD-u.

"Pretpostavljam da je taj skup refleksija odnosa koji se ima prema gospodinu Clintonu i njegovom doprinosu za kraj rata na ovim prostorima, njegovom odnosu prema Srebrenici, genocidu i velikom bolu i zlu koje se dogodilo tih godina. Pretpostavka je s obzirom na sve to da su građani odlučili podržati gospođu Clinton sa uvjerenjem da će ona slijediti istu ili sličnu politiku koja bi mogla ići u korist reintegraciji ove zemlje i olakšavanja njenog puta ka Europskim integracijama", rekao je za Source politički analitičar Esad Bajtal.  

Nedugo nakon poziva na skup svim građanima da se okupe ispred sarajevske Katedrale da podrže Hillary Clinton, iz RS-a dolazi poziv na skup podrške za Donalda Trumpa. 
 
U nedjelju, 23. oktobra u Parku Gavrila Principa u Istočnom Sarajevu održaće se skup podrške Donaldu Trumpu.

"Moguće da je ovo neki javni građanski kontrastav u jednoj igri koja se zasniva na logici crno bijelog odnosa koji je već postao konstanta u BiH, moguće da je to njihov izbor. S druge strane to može biti samo slijeđenje određenih srpskih i srbijanskih ideologija i politika koje su na Trumpovoj strani. Mi to znamo, mi smo to čitali, mi smo to gledali da postoje određene politike na ovim prostorima kojima odgovara Trumpov stav isključivosti, dominacije i drugih pogleda na život koji njeguju taj kontrastav protiv svega što je civilizacijsko", rekao nam je Bajtal. 

Grupa ljudi iz Banjaluke je poslala podršku Trumpu, a kompanija Bema, Melaniji Tramp poslala bijele cipele za Bijelu kuću. 

"Stvari nikada nisu kompaktne u toj masi podrške neko je zbog jednog, neko zbog drugog razloga, neko je zbog crno bijelog odnosa koji je konstanta BiH, neko je zbog toga što Trump već ima svoje ideološke i političke predstavnike ovdje, one koji ga hvale i uzdižu, a neko zbog protuislamskog odnosa", kaže nam Bajtal, te dodao:

"Ostaje upitno samo da li to rade istinski spontano ili sve to čine po nečijem nalogu. Ako to čine po nečijem nalogu onda su to već neke ozbiljnije igre koje ukazuju na eventualnu pozadinu nečega što se priprema ili nečega što gleda na BiH stvarnost u jednom pravcu koji nebi bio veseo", kaže nam Bajtal. 

Vjerujemo da Hillary Clinton i Donald Trump ne mogu noćima spavati dok im se ne održi skup podrške u Sarajevu, a mi u Bosni i Hercegovini svakako nemamo većih problema, pa je ovo idealan povod da se izraze mišljenja, pokažemo ko smo i šta smo, još jednom podijeli država i da podrška, naravno, u suprotnim taborima za protivničke kandidate za predsjedničke izbore u SAD-u.

Piše: Merima Druškić






4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.