1.11.2016. 14:32
4
Bakir i Fahro "preveslali" glasače: Želja za vlasti je velika, zbog nje se ubija, zbog nje se gine...
SDA - SBB koalicija opstaje, iako su trenutno, zbog određenih trzavica odnosi između lidera stranaka službeni, potvrdili su Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić.

Odnos SDA i SBB-a, ukoliko pogledamo samo nekoliko godina unazad toliko se mijenjao da narod više ništa ne može da iznenadi. 

Podsjetićemo vas!

Pred Opće izbore 2014. godine Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić nisu propuštali niti jednu priliku da loše govore o onome drugom, tako da su podijelili i narod u državi. 

Svi koji su bili simpatizeri Bakira Izetbegovića bili su strogi protivnici vladavine Fahrudina Radončića i obrnuto, dakle, svi koji su smatrali da Fahrudin Radončić treba da bude bošnjački  član Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića su gledali kao neprijatelja države, a to je najbolje potvrdila atmosfera na predizbornim skupovima obje stranke.

Konačni rezultati nakon Općih izbora 2014. godine za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH bili su ovakvi: 

IZETBEGOVIĆ BAKIR - SDA         247.235 glasova 
RADONČIĆ FAHRUDIN - SBB 201.454 glasa

Što je od ukupnih 997.532 glasa važećih glasačkih listića Bakiru Izetbegoviću donijelo pobjedu i obnovio je mandat u Predsjedništvu BiH. 

Fahrudin Radončić razočaran rezultatom glasanja jasno i glasno se izjasnio da u koaliciju sa SDA neće ulaziti, jer ne želi da bude dio loše politike u državi, ali je rekao da će biti jaka opozicija. 

Ovo je samo jedna od objava Fahrudina Radončića koje je dao, a u kojima je uvjeravao svoje glasače da nikada neće ući u koaliciju sa SDA.




Nakon čega je gospodin Fahrudin Radončić uhapšen, ali nećemo sada o tome. Vratit ćemo se još malo unazad, na period prije hapšenja i Radončićeve izjave.

Ovo je još jedna od objava Fahrudina Radončića kojom potvrđuje da, iako poštuje koalicioni kapacitet SDA, njegova stranka (SBB) neće ući u tu koaliciju. 



Odluka Željka Komšića bila je jasna - Ulazimo u koaliciju!

Na sastanku u zgradi Predsjedništva BiH, mjesec dana nakon održanih izbora, na kojem su prisustvovali pregovarački timovi Stranke demokratske akcije, Demokratske fronte i Saveza za promjene dogovorena je koalicija na državnom nivou između SDA, DF-a, SDS-a, PDP-a i NDP-a.

Radončić je budno pratio šta se dešava u koaliciji, ali i dalje je bio pri svom stavu - Ne pada nam napamet da koaliramo sa SDA! 


 

Sedam mjeseci od ulaska u koaliciju zbog neslaganja sa Vladom Fadila Novalića koja je usvojila Uredbu o imenovanjima rukovodećih tijela u javnim preduzećima, Željko Komšić se naljutio i odlučio da je napusti. 

"Od danas ne postoji parlamentarna većina u Federaciji BiH. Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić, nema podršku DF-a. Naši ministri će ostati u Vladi zbog redovnih poslova još neko vrijeme. Pozivam Novalića da pokrene proceduru razrješenja naših ministara i neka prave novu većinu"
,
rekao je predsjednik DF-a Željko Komšić u junu 2015. godine za Al Jazeeru.

Nakon toga, mjesto koalicionog partnera na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini ostalo je upražnjeno, pa je nekim (logičnim?!) slijedom to mjesto zauzeo SBB. 

Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić su, kako se da zaključiti iz njihovog odnosa u posljednje dvije godine, zajedno "preveslali" narod i jedan i drugi izdali svoje glasače. Preko 200.000 glasača za Bakira i preko 200.000 za Fahrudina izigrani su. Lideri su u ljudima izazvali prezir prema onom drugom, pa se onda udružili i nasmijali se svima u facu. 

Prije godinu dana, a godinu poslije izbora lideri SDA i SBB-a su ipak odlučili da uđu u koaliciju. 

Iz opozicionih klupa u vlast prešao je Savez za bolju budućnost u oktobru 2015. godine. 

Vođa SBB-a Fahrudin Radončić tada je kazao: 

"Konkretno je dogovoreno da se ide u koalicioni savez SDA i SBB-a na svim nivoima. Mislim da ti razgovori nisu u onoj poznatoj fazi pregovora, već imamo vrlo kvalitetnu fazu dogovaranja kako da deblokiramo procese, kako da dobijemo efikasnu vlast i kako da se počnemo baviti ekonomskim i drugim reformama, NATO integracijama, evropskim integracijama i ja očekujem da nakon današnjeg sastanka prvom polovinom sljedeće sedmice sjednu delegacije i naprave koalicioni sporazum''
, rekao je Radončić 14. oktobra 2015. godine.

Još od koaliranja sa SDA lider SBB-a je isticao snagu „plavo – zelene koalicije“, a najviše takvih izjava je bilo u periodu pred lokalne izbore na kojima su SDA i SBB imali zajedničke kandidate za načelnike. Tačnije, kandidati su bili iz SDA, a podršku im je davao SBB. 

"Mi nismo obična koalicija, nego moćan patriotski front koji garantuje prosperitet, evropski put i ekonomski razvoj, što je najvažnije. Mi ćemo sve svoje snage posvetiti ekonomiji, a mi želimo da ratujemo na ekonomskom planu, planu razvoja, zapošljavanja, boljeg života i bolje budućnosti. Želim da svi naši glasovi idu zajedničkom kandidatu, jer gdje se god ujedine plava i zelena boja prostora za ostale nema, a vjerujem da ćemo znati osvojiti većinu na ovim izborima. Izađite i glasajte“,
rekao je Fahrudin Radončić 23.09.2016. godine, prenosi informativa.ba.

Ni lider SDA nije držao usta zatvorena, pa je svog koalicionog partnera hvalio prilikom davanja svake izjave. Dvije sedmice prije lokalnih izbora 2016. godine, tačnije 15. septembra Izetbegović je za N1 izjavio:

"Fahrudin Radončić je stvorio jedno čudo, jednu imperiju u Sarajevu sa izgradnjom zgrada i to trebamo iskoristiti”,
rekao je Izetbegović, te dodao kako Radončić mnogo toga može uraditi na izgradnji infrastrukture, završetku auto-puteva, prevashodno kodridora Vc, vezu sa Goraždem, Mostarom i Tuzlom.

Nakon lokalnih izbora 2016. godine, nakon što je bilo jasno da SBB nije ostvarila predviđeni rezultat, počele su i priče o nezadovoljstvu radom koalicije. Sedam dana nakon objavljenih rezultata Radončić je izjavio:

"Odnosi između mene i Izetbegovića su vrlo službeni. Ne radi se tu o nekom velikom prijateljstvu. Sve naše susrete imali smo u službenim prostorijama, što govori kakve odnose imamo. Ja samo neću biti ničiji međed kojeg će neko voditi po vašarima",
rekao je Fahrudin Radončić o odnosima sa Bakirom Izetbegovićem na gostovanju u Centralnom dnevniku FACE Tv-a 8.10.2016. godine. 

Fahrudin Radončić je nakon toga na svjedočenju u slučaju koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija pred Osnovnim sudom u Prištini izjavio da je za ubistvo Ramiza Delalića Ćele apsolutno odgovorna “bošnjačka državna mafija, da on ne bi otkrio desetak političkih ubistava”, što je Delalić, kako je dodao, to najavio u intervjuu Slobodnoj Bosni dva dana prije njegove smrti.

“Kolegij SDA je razmatrao izjave Radončića na sudu na Kosovu te iste najoštrije osudio. Kolegij SDA smatra da bi koalicija SDA-SBB trebala opstati bez obzira na odnose Izetbegović – Radončić. Nećemo ostati nijemi ni dužni kada se izreknu neistine o SDA ni Aliji Izetbegoviću. Sud vjeruje samo činjenicama koje je utvrdio van razumne sumnje. Neka mafija je imala razlog da ukloni Ramiza Delalića Ćelu, a koja je to mafija i ko su te osobe saznat ćemo za nekoliko mjeseci”
, kazao je Bakir Izetbegović jučer, te potvrdio Radončićevu izjavu.

“Mi imamo hladne službene odnose i to će tako ostati. To ne bi trebalo spriječiti stranke da rade ono što je dobro za državu. Bilo bi dobro, ako se tu šta da pojasniti, da pojasni”,
kazao je Izetbegović, piše N1.

Želja za moći i vlasti kod bh. lidera je velika, veća od njihovih ličnosti i od njih samih. 

Meša Selimović je to najbolje napisao: 

"Postoje tri velike strasti, alkohol, kocka i vlast. Od prve dvije se nekako može izliječiti, od treće nikako. Vlast je i najteži porok. Zbog nje se ubija, zbog nje se gine, zbog nje se gubi ljudski lik. Neodoljiva je kao čarobni kamen, jer pribavlja moć. Ona je duh iz Aladinove lampe, koji služi svakoj budali koja ga drži. Odvojeni, ne predstavljaju ništa; zajedno, kob su ovog svijeta. Poštene i mudre vlasti nema, jer je želja za moći bezgranična".

Piše: Merima Druškić






4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.