9.12.2016. 11:42
29
Nepotizam u KJKP "Vodovod i kanalizacija": Direktor Nezir Hadžić zaposlio rođaka Kenana, kuma Admira i kumu Azru
Obespravljeni radnici KJKP "Vodovod i kanalizacija" obratili su se redakciji našeg portala i poslali otvoreno pismo u kome skreću pažnju na nepotizam u ovoj firmi.

Naime, prema njihovim riječima u KJKP "Vodovod i kanalizacija" vlada nepotizam, jer direktor tog preduzeća Nezir Hadžić zapošljava rođake i prijatelje, daje im ugovore na neodređeno vrijeme iako su počeli raditi u toj firmi tek prije nekoliko mjeseci, dok nekolicina radnika u KJKP "Vodovod i kanalizacija" radi godinama po ugovorima na određeno vrijeme. 

"Ovim pismom želimo da javnost obavijestimo na nepotizam koji se dešava prilikom zapošljavanja u našem kolektivu "Vodovod i kanalizacija" Sarajevo. Naime, dugi niz godina nekolicina nas radi na određeno vrijeme u pomenutoj kompaniji sa vječitim obećanjima o ugovoru za stalno što je želja svakog čovjeka u ovoj državi", rekli su za Source obespravljeni radnici KJKP "Vodovod i kanalizacija", koji nisu željeli otkrivati identitet iz straha od omazde i  gubitka i postojećih ugovora ne određeno vrijeme.

Godinama menadžment KJKP "Vodovod i kanalizacija" tim radnicima, kako kažu, obećava ugovore na neodređeno vrijeme, čime bi se oni osjećali sigurnije, međutim, kao razlog zbog čega to još uvijek nije moguće rečeno im je kako je Kanton Sarajevo zabranio zapošljavanje novih radnika.

"Kada je konačno Kanton Sarajevo odobrio zapošljavanje tridesetak radnika na poslovima kopanja mi smo se ponadali da će se naš san konačno ostvariti", rekli su nam radnici iz ovog preduzeća.

Međutim, kako kažu, uslijedilo je veliko razočarenje kada su uvidjeli da su ugovore zastalno dobili radnici koji su u firmu došli tek nedavno i da ih je većina u rodu ili povezana na neki način sa aktuelnim direktorom Nezirom Hadžićem.

"Ugovor je dobio Kenan Hadžifejzović, rođak Nezira Hadžića, Gološ Admir, Hadžićev kum, Dorović Azra, kuma i još par bliskih prijatelja iz direktorove ulice", kažu radnici ovog preduzeća. 

Kada su vidjeli koji radnici su dobili ugovore za neodređeno vrijeme u KJKP "Vodovod i kanalizacija" radnici su se odlučili da traže objašnjenje i direktno direktora upitaju kako je došlo do toga. 

"On nam je rekao da je poslan pogrešan spisak u Kanton i da je to sve jedna administrativna greška, što je čisto vrijeđanje inteligencije svakog od nas. Zar je naš jedini grijeh to što nismo članovi vladajuće stranke SDA i da iz tog razloga ne možemo dobiti ono što nam se godinama obećava", pitaju se ovi radnici.

Nakon što smo dobili ovo pismo obratili smo se odmah KJKP "Vodovod i kanalizacija" i zatražili da nam odgovore na pitanja da li je direktor Nezir Hadžić uposlio svoje rođake i prijatelje u ovo preduzeće, po kojem kriterijumu su radnici koji su nedavno doši u preduzeće dobili ugovore na neodređeno vrijeme prije onih koji godinama rade u istom, te dali direktor Nezir Hadžić namjerava ispraviti svoju, kako je radnicima rekao, administrativnu grešku, te Kanatonu Sarajevo poslati novi spisak sa pravim imenima ljudi koji zaslužuju taj ugovor. 

Odgovor na mail smo tražili da nam se dostavi do 08.12. 2016. godine, međutim, do određenog roka odgovor nismo dobili.  

Pozvali smo danas KJKP "Vodovod i kanalizacija" da upitamo zašto odgovora na naš upit još uvijek nema, gdje su nam iz Ureda za odnose s javnošću rekli kako je naš upit onog momenta kada su ga zaprimili proslijeđen u direktorov kabinet, te kako njima još uvijek nije stigao odgovor. 

Nakon toga dali su nam kontakt direktorovog kabineta, da provjerimo zašto odgovora još uvijek nema. 

"Oni su to uputili na mail direktora, a on je u ovom trenutku van zgrade, pa biti ćete obaviješteni vjerovatno o svemu. Nemam vam nikakvu povratnu informaciju dati", rekla nam je sekretarica Nezira Hadžića, direktora KJKP "Vodovod i kanalizacija".

Napomenuli smo sekretaricu kako je u mailu bilo naglašeno do kada nam trebaju dostaviti odgovore i kako je bilo dovoljno vremena da se odgovori, međutim, ona kaže kako je direktor bio na sastanku van zgrade. Na naše pitanje da li je na sastanku jučer bio cijeli dan ona je odgovorila potvrdno.

U prilog ovom otvorenom pismu postavljamo i fotografiju od 15. novembra 2016. godine gdje se vidi da je direktor KJKP "Vodovod i kanalizacija" Nezir Hadžić išao sa prijateljima na utakmicu BiH - Grčka koja se odigrala na Stadionu “Georgios Karaiskakis” u Atini. Ono što je zanimljivo jesu prezimena njegovih prijatelja, koja se ponavljaju i u otvorenom pismu koja su nama uputili obespravljeni radnici KJKP "Vodovod i kanalizacija". 



U cilju informisanja javnosti i objektivnog izvještavanja, a obzirom da je direktor KJKP "Vodovod i kanalizacija" Nezir Hadžić na sastancima po cijeli dan i da nije u mogućnosti da odgovori na tri jednostavna pitanja, ovim putam ga pozivamo javno da se izjasni i odgovori javnosti: 

- Da li je zaposlio navedenu rodbinu i prijatelje u KJKP "Vodovod i kanalizacija"?

- Da pojasni koji je to kriterijum upošljavanja radnika u KJKP "Vodovod i kanalizacija"?

- Ukoliko su navodi tačni, zašto su njegova rodbina i prijatelji bitniji od nekih drugih radnika iz tog preduzeća?

Čak, kada bismo pisali "žutilo" i bili toliko napadni, a nismo, napravili bismo poveznicu između direktora KJKP "Vodovod i kanalizacija" Nezira Hadžića i Dženana Selimbegovića sa gore postavljene fotografije, koji je slučajno zamjenik generalnog sekretara Predsjedništva BiH i saradnik Bakira Izetbegovića, te dugogodišni član SDA. 

Novinarka: Merima Druškić

 
29
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.