20.12.2016. 13:27
0
"Nijedan Turčin ne želi probleme sa Rusijom, atmosfera u prvim minutama je bila napeta i svima nam je pokvarila dan"
Ruski ambasador Andrej Karlov upucan je jučer tokom obilaska jedne umjetničke izložbe u Ankari, nakon čega je preminuo.

Napad se dogodio u velikom izložbenom prostoru Cagdas Sanatlar Merkezi u Ankari gdje je smještena većina stranih ambasada, uključujući rusku.

Karlov je ranjen hicem iz pištolja dok je držao govor tokom otvorenja izložbe, saopćila je ruska ambasada u Ankari. Napad se dogodio dan prije zakazane posjete turskog premijera Mevluta Cavusoglua Moskvi, gdje treba obaviti razgovore s ruskim i iranskim kolegama.

Turski specijalci ubili su napadača u međuvremenu, prenose ruski mediji.

Turski mediji prenose da je ubijeni napadač na ruskog veleposlanika zapravo bio pripadnik policijske jedinice za suzbijanje nereda, rođen 1994. godine i školovan u Izmiru. Njegovo ime je Mevlut Mert Altintas.

Komersant prenosi da je Ruskog veleposlanika Karlova ubio čovjek koji je kod sebe imao policijsku iskaznicu. Na izložbi je bio pripadnik osiguranja. Svjedoci kaže da je ispucao četiri ili pet metaka, koji su pogodili veleposlanika Karlova i još najmanje troje ljudi.

"Ne zaboravite Alep! Ne zaboravite Siriju! Dok god naša braća nisu sigurna, neće te niti vi uživati u sigurnosti. Tkogod je sudjelovao u ovoj opresiji, platit će, jedan po jedan. Samo će me smrt odvući odavde", riječi su koje je izvikivao napadač, a koje prenose strani mediji.

Za Source portal kratku izjavu je dao jedan od stanovnika Turske, Furkan Usluerol, koji kaže kako je atmosfera jučer u Turskoj bila jako napeta.

"Atmosfera u prvim minutama napada je bila jako loša i napeta jer su u deset dana su bila dva bombaška napada, a onda ovo ubistvo koje je pokvario dan svima nama", rekao je za Source Furkan Usluerol.

Naš sagovornik je dodao i kako ni jedan Turčin ne želi loše odnose sa Rusijom.

"Kada smo shvatili da su bombaši pripadnici FETO terorističke organizacije nekako nam je bilo lakše jer smo shvatili neprijatelja. Ukoliko želimo rješenje u Siriji, to će biti u savezništvu sa Rusijom i tu nema dileme", rekao nam je Usluerol.

Predsjednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdoğan ocjenili su da je ruski ambasador u Ankari ubijen s namjerom da se ugroze odnosi te dvije zemlje.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin nazvao je ubistvo ruskog ambasadora u Ankari provokacijom sa željom da se uspori proces pregovora o miru u Siriji.

Muškarac koji je ubio ambasadora Andreja Karlova, Mevlut Mert Altintas, bivši turski policajac je otpušten iz službe poslije pokušaja puča u Turskoj 15. jula. Turska policija uhapsila je majku i sestru. Dvije žene su uhapšene u jugozapadnoj turskoj provinciji Ajdin, navodi turska televizija, bez daljih detalja, prenosi Reuters.
 
Altintas (22) je bio član terorističke organizacije FETO, navodi Tass.
 
"Bila je velika briga i neizvjesnost dok se nije znalo ko je napadač, međutim, nakon objave identiteta napadača vlada je znala da je to FETO teroristička organizacija koja je također bila upletena i u obaranje ruskog aviona i samim tim sama reakcija Putina je bila očekivana. Niko ne želi probleme bez razloga", kaze Furkan Usluerol za Source.

Recep Tayyip Erdoğan kaže da je sa Vladimirom Putinom dogovorio da saradnja dvije zemlje i solidarnost u borbi protiv terorizma treba da bude još jača.

Vladimir Putin je istakao da se mora otkriti ko stoji iza ubistva ruskog ambasadora Andreja Karlova, koga je usmrtio 22-godišnji policajac Mevlut Mert Altintas.

“Poznavao sam ambasadora lično, ne govorim ovo kao predsjednik države. Posljednji put kada sam bio u Turskoj, on je bio u mojoj pratnji. Jasno je da je ovo ubistvo provokacija da bi se usporio mirovni proces u Siriji. Istražni komitet je pokrenuo istragu“, rekao je Putin. 

Prema njegovim riječima, istragu o ubistvu ambasadora će voditi i ruski i turski istražitelji.

Erdogan je u video poruci koju su prenijele turske televizije naveo da je u pitanju "provokacija s ciljem da se ugrozi proces normalizacije tursko-ruskih odnosa".

"Administracije Rusije i Turske odlučne su u namjeri da ne padnu na tu provokaciju", rekao je turski predsjednik.

Turske vlasti su uvele privremenu zabranu na medijsko praćenje ubistva ruskog ambasadora u Turskoj, osim prenošenja zvaničnih saopštenja.

(Merima Druškić)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.