17.1.2017. 16:59
1
Dolazi novi val niskih temperatura i padavina: Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje do kraja januara
U većini gradova BiH ponovo će padati snijeg, a temperatura će biti oko deset ispod nule.

Sutra nas očekuje pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu (Bosni) sa slabim snijegom. Na jugu (Hercegovini) u večernjim satima je moguća slaba kiša. Vjetar u Bosni, slab do umjeren, istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini, umjerena do pojačana, bura. Na jugu i zapadu povremeno su mogući i jaki udari vjetra. Jutarnje temperature od -8 do -2, na jugu od -1 do 4, a dnevne od -5 do 1, na jugu od 3 do 8 °C.

U četvrtak u Bosni pretežno oblačno vrijeme sa slabim snijegom. Tokom poslijepodneva i u večernjim satima padavine postepeno prestaju. U Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Na krajnjem jugu smanjenje oblačnosti. Jutarnje temperature od -9 do -3, na jugu od -2 do 3, a dnevne od -6 do 0, na jugu od 2 do 7 °C.

U petak u Bosni pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini jutro oblačno, a u ostatku dana postepeno razvedravanje. Jutarnje temperature od -11 do -4, na jugu od -1 do 4, a dnevne od -4 do 2, na jugu od 4 do 8 °C.

U subotu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Krajem dana i u večernjim satima jače naoblačenje sa juga. Jutarnje temperature od -12 do -6, na jugu od -3 do 3, a dnevne od -4 do 2, na jugu od 3 do 8 °C.


Izvor: FHMZ

Nestabilno vrijeme prognozira se za period od 16. do 24. januara. 

"Očekuju se padavine umjerenog inteziteta, u Bosni snijeg, a kiša i susnježica u Hercegovini. Kratak period stabilnijeg vremena prognozira se od 25. do 28. januara, dok će krajem ovog mjeseca ponovno uslijediti period nestabilnih vremenskih prilika sa padavinama širom naše zemlje", rekao nam je Bakir Krajinović iz FHMZ koji je radio na izradi prognoze. 

Jutarnje temperature od 16. do 28. januara u Bosni se očekuju od -10 do -5, a u Hercegovini od -2 do 3 stepena, dok će dnevne u Bosni biti od -5 do 0, a u Hercegovini od 3 do 8 °C. 

"Porast vrijednosti jutarnjih i dnevnih temperatura očekuje se od 29. januara, pa se minimalne temperature prognoziraju u Bosni od 0 do 5, a u Hercegovini 3 do 8 stepeni, maksimalne dnevne u Bosni kretat će se od 4 do 9, a u Hercegovini 8 do 13 °C", rekao nam je Krajinović.

Za vrijeme niskih temperatura i padavina građani bi se trebali pridržavati određenih preporuka koje je izdao Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

- Pratiti radio i TV obavještenja o trenutnim vremenskim uslovima i potrebnim  informacijama.

- Nabaviti dovoljne količine ogrjeva i namirnica.

- U prostorijama koje se ne griju, neposredno pred nastanak zime, ispustiti vodu iz vodovodnih cijevi, spremnika ili bojlera, te iz sistema centralnog grijanja koji nije u funkciji i tamo gdje je to predviđeno i moguće (WC školjke, sifone), potrebno je uliti nesmrzavajuću tečnost (permant).

- Što manje boraviti na otvorenom ili u negrijanom zatvorenom prostoru (posebno hronični bolesnici, djeca, trudnice i starije osobe).

- Prije izlaska na otvoreno obući dovoljno toplu odjeću i obuću, sa naglaskom na zaštitu glave, gornjih i donjih ekstremiteta (šake i stopala).

- Kao vlasnik ili korisnik stambenog ili poslovnog prostora dužni ste redovno i pravovremeno održavati, čistim od snijega i poledice, pločnike ispred, puteve koji vode do vašeg objekta.

- Ako led ne možete očistiti s pločnika, onda je potrebno zaleđenu površinu posipati adekvatnim materijalom za otapanje (so, pepeo itd.).

- Snijeg ili led koji prijeti pasti s krova vašeg objekta dužni ste ukloniti (sami ili angažiranjem stručnih službi). Čišćenje snijega s krova je opasan posao te je bolje da za to angažirate stručnu službu!

- Ako je moguće, otresite snijeg sa voćaka, ukrasnog drveća i grmlja, TV antena, izoliranih telefonskih ili električnih kablova i sličnog, kako biste spriječili njihovo oštećivanje i lom. Ne otresajte i ne čistite neizolirane električne vodove kao ni ostala strujna tijela i aparate jer su te radnje opasne po život!

- Izbjegavajte bespotrebna kretanja, posebno ispod krovova objekata ili ispod drveća.

- Ukoliko izlazite, koristite obuću s gumenim hrapavim đonom kako bi se smanjila opasnost od klizanja i pada na poledici ili snijegu.

- Temeljno očistite snijeg i led sa svog motornog vozila prije uključivanja u saobraćaj, uz obavezno korištenje zimske opreme na vozilu.

Novinarka: Merima Druškić
Snimatelj: Ramiz Uzunović

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.