13.4.2017. 17:26
0
"Najdraži mi je stadion Grbavica. Jednom mi je navijač rekao da mu je drago što sam pokazala kako žene nisu samo za kuhinje i rađanje djece"
Žene danas stoje rame uz rame sa muškarcima i to su dokazale na hiljadu načina. Poslovi se više ne dijele na muške i ženske, kao ni sportovi, a o tome govori naša današnja sagovornica, koja svoj posao obavlja jednako dobro, kao i kolege muškarci.

"Suđenjem sam se počela baviti još u srednjoj školi. Kao dijete pokazivala sam interes za različite vrste sportova, ali sam između ostalih nogomet najduže trenirala. Na nagovor prijateljice koja je već bila fudbalski sudija i ja sam se počela baviti time iz čiste radoznalosti i mogućnosti da stvari gledam iz drugog ugla. Prijavila sam se, i tako je sve počelo", započinje svoju priču za Source nogometni sudija, Azra Dilberović. 

U privatnom životu kada kaže nekome da se bavi ovim poslom ljudi se pretežno iznenade, ali i oduševe.

"Na terenu je druga priča, osim ako je njihov tim pobijedio", kaže kroz smijeh naša sagovornica i dodaje: 

"Tada svi imaju neke šaljive komentare. Jednom prilikom mi je navijač rekao da mu je drago što sam pokazala kako žene nisu samo za kuhinje i rađanje djece. To mi je jedan od dražih komplimenata", rekla nam je Azra. 

U svom poslu Azra ne griješi, obzirom da kao nogometni sudija mora da bude pravedna prema oba tima. 

"Na početku sam  pravila greske, ali sam vremenom taj broj dovela do minimuma, tako da pogriješim samo ako je neka nesvakidašnja situacija u pitanju. Iako sam zahvaljujući sportu obišla skoro sve gradove u BiH, najčešće i najdraže mi je suditi na Kantonu Sarajevo", iskrena je naša sagovornica.

Od stadiona je izdvojila stadion Otoka i Grbavica, gdje su domaćini, kako kaže, izuzetno ljubazni, a uslovi za igru budu na zadovoljavajućem nivou. Najstresnija utakmica Azri je bila upravo njena prva u kojoj je sudila.

"Bila sam grozna taj dan, sva sreća pa nije bila neka "teška" utakmica tako da nisam morala puno reagovati. Neponovilo se"
, prisjeća se ona.

Ovaj posao ima mnoge pozitivne strane, a najdraža Azrina su definitivno putovanja i druženje sa velikim brojem ljudi.


 
"S pojedinim ljudima sam i danas u dobrim odnosima iako su napustili sport i otišli živjeti u susjedne zemlje. Osim navedenih stvari, tu je i zdrav način života gdje se konstantno mora raditi na fizičkoj spremi. Od losih strana izdvojila bih da, pored fakulteta, posla u kompaniji i ostalih privatnih obaveza, nemate baš mnogo vremena za druženje sa porodicom ili izlaske s prijateljima, tako da su moje kolege moji najveći prijatelji s kojima se i najšešće viđam", iskrena je Azra Dilberović, fudbalski sudija.

Novinarka: Merima Druškić

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.