25.4.2017. 14:40
3
"Možete ugrožavati zakon, možete biti u zatvorima, ali da biste bili član SDA morate misliti Bakirovom glavom"
Na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva SDA iz stranke je isključen poslanik Senad Šepić, dok su Sadik Ahmetović, Salko Sokolović i Šemsudin Mehmedović dobili 'žuti karton'.

"Obrazloženje gospodina Bakira Izetbegovića da je Senad Šepić isključen iz SDA, a ostali poslanici iz četvorke da su dobili žuti karton podrazumijeva da Izetbegović misli kako je liderokratija i partitokradija jedini oblik vladanja u BiH. Iz njegovog obrazloženja je očigledno da on o demokratiji misli kao o prostoru u kome će se ispoljavati njegova lična volja i to obrazloženje upućuje da je lider SDA izgubio sve moguće konce pa sada žrtve nalazi u onima koji su odlučili da misle svjom, a ne njegovom glavom. To obrazloženje je također pokazatelj na koji način Izetbegović vrši razračun sa onima koji ne dijele mišljenje Predsjedništva SDA. Takva vrsta razračuna se zove  čvrstom rukom, pa bi Izetbegović mogao da bude proglašen nekom vrstom SDA-ovskog Kim Ju Sunga, razlika je samo što Kim Ju Sung nedvosmisleno tvrdi da je diktator, Izetbegović nema snage da to bude, mada bi želio da ponovi Erdoganov autokratski model vladanja", rekao je za Source Enver Kazaz, politički analitičar.

"Vrlo je jasno da ovakvi sučajevi podrazumijevaju ne samo pokušaj discipliniranja članstva u SDA, nego ono što je još gore, poruka trojici poslanika da će biti na udaru SDA. Na taj način je poslata poruka Mehmedoviću, Ahmetoviću i Sokoloviću, a ona glasi - Nepoželjni ste, nismo vas dovoljno istukli, imate priliku da se popravite, a u svakom trenutku tuča može biti nastvaljena. Takva poruka je način da Izetbegović slomi kičmu ovoj trojici poslanika. Siguran sam da će oni biti isključeni iz stranke, a ne vjerujem da će pristati na takvo ucjenjivanje", kazao nam je Enver Kazaz.

Bakiru Izetbegoviću nije bitan ni zakon, a to se vidjelo u ovom primjeru, obzirom da je čist pred zakonom Šepić isključen, za razliku od Zukića, o čijem se isključenju ne govori, iako je gotovo tri mjeseca već u zatvoru.

"Činjenica da je Zukić u zatvoru, a da su za kriminal optuženi članovi Predsjedništva SDA koji ne snose posljedice za sumnju da su počinili kriminal i nikakvu političku odgovornost pokazuje da su kriminalci za Izetbegovića prihvatljivi, da su ljudi koji misle u interesu građana oni koji su opasni po Izetbegovića. To istodobno govori i o poltičkoj filozofiji u SDA. Ona je izrasla kao politička partija na procesu prinatizacije gdje je društveno bogatstvo prebačeno u privatne džepove, pa je takva gesta u ovom trenutku u toj partiji predvodiva na slijedeće - Možete ugrožavati zakon, možete biti u zatvorima, ali da biste bili član SDA morate misliti Bakirovom glavom. Mislim da ta poruka podrazumijeva siguran poraz SDA na političkom prostoru i urušavanje te stranke unutar nje same", rekao nam je Kazaz.

Naredne godine u oktobru dolaze Opći izbori, a SDA stranka bi mogla da doživi poraz, smatra naš sagovornik, koji misli da će za SDA glasati samo oni koje je stranka zaposlila. 

"SDA na izborima može očekivati da za nju glasaju oni kojima odgovara status quo, odnosno vlastiti posao koji su dobili preko stranke, a takvih nije mali broj. Moglo bi se raći da se SDA održava na vlasti zbog očiglednog klijentizma i birokratije, odnosno državnih službenika uposlenih preko te stranke. Na taj način je stvoren jedan tehnokratski aparat koji obezbjeđuje glasove SDA-u. Čak i da bude relativni pobjednik Izbora, u šta ne vjerujem, onda Izetbegović i njegova SDA neće moći sklopiti ni sa kim koaliciju. Nema u političkom prostoru nijedne političke partije koja bi prihvatila a uđe u koaliciju sa Izetbegovićevom strankom. Razlog je način na koji on vodi stranku, ulazak u sukob sa drugim liderima i manipuliranje i laganje drugih stranalka. Izetbegović, kao lider SDA dovršava na groteskan način posao svoga oca", rekao nam je politički analitičar, Enver Kazaz.

Novinarka: Merima Druškić

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.