28.4.2017. 11:29
9
Ovaj Sarajlija radi posao koji je san svakog Bosanca, a nije državna služba: Zaobišao sam PDV, zarađujem mnogo
Bosna i Hercegovina nije država koja daje mnogo šansi mladim ljudima, ali ne spriječava nikoga da nađe svoje mjesto pod suncem.

Adnan Memić uzeo je stvari u svoje ruke i počeo da radi kao freelancer, a sada zarađuje mjesečno mnogo više nego bilo koji uposlenik u državnoj službi, koja našoj omladini predstavlja najbolje radno mjesto. 

"Ja radim gdje god se nalazim, samo je bitno da imam internet konekciju i laptop. Sjedište nemam, mogu raditi kod kuće, mogu raditi u kafiću u parku i gdje god mi padne na pamet", rekao je za Source Adnan Memić, web i grafički dizajner

On se bavi dizajnom i marketingom, a najviše je posvećen web i grafičkom dizajnu. 

"Nijedan freelancer u svijetu nema registrovanu firmu. Moji klijenti se nalaze po cijelom svijetu. Što se tiče inostranih klijenata za naplaćivanje koristim PayPal, a sada se pojavila i Pioneer kartica koja je zaobišla provizije banke. Mi putem aplikacije našim klijentima šaljemo zahtjev za plaćanje, a oni nam direktno uplaćuju na tu karticu. Mi sa njom možemo podizati novac na svakom bankomatu u svijetu, a uzimaju nam samo proviziju 2 ili 3 dolara za konverziju iz jedne u drugu valutu, tako da nema PDV-a", rekao je Memić.

Adnan je istakao da može poprilično dobro zaraditi, nije nam rekao o kojoj cifri se radi, ali je naveo primjer uposlenika u državnoj službi i rekao da on kao freelancer moze mnogostruko više zaraditi od njega. 

"PDV sam zaobišao legalno, nije učinjeno krivično djelo. To mi je država tako dozvolila, tako da sa tim nemam problema. Ja sam na birou, ide mi zdravstveno, međutim, zbog penzije ja sebi uplaćujem životno osiguranje", iskren je naš sagovornik.

Cijeli razgovor sa freelancerom Adnanom Memićem o ovom poslu, ali i savjetima koje je dao mladim ljudima kako da počnu sami da se bave nekim poslom pogledajte u priloženom videu.

Novinarka: Merima Druškić
Snimatelj i montažer: Ramiz Uzunović

9
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.