15.5.2017. 17:48
0
Tijela djece i Sipovića ispala su iz aviona prilikom pada, dok je Karačićevo tijelo dijelom izgorjelo
Dan nakon pada sportskog aviona Aero Subaru u okolici Mostara, kada je poginulo pet osoba, među kojima troje djece, eksperti Tužilaštva BiH jučer su zajedno sa istražnim timomMinistarstva prometa i komunikacija BiH i uz asistenciju pripadnika Sektora kriminalističke policije MUP-a HNK nastavili sa uviđajnim radnjama.

Stravična nesreća se dogodila u subotu u 15.35 sati u okviru manifestacije "Dani otvorenih vrata" pod nazivom "Let iznad Mostara". Smrtno su stradali djeca vatrogasca Dražena Lovrića, uposlenika Mostarskog aerodroma, Lana (11) i Luka (8), kao i osmogodišnji Arman, sin Sanjina Hadžiomerovića, uposlenika Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA). Život je izgubio i Muhamed Sipović (20), kao i Ivan Karačić koji je upravljao letjelicom. 

Mjesto tragedije južno od Mostara u prigradskom naseju Jasenica, između zatvora u izgradnji i Aluminijskog kombinata, jučer je posjetila i vršiteljica dužnosti glavnog državnog tužioca Gorana Tadić, koja je stigla zajedno sa postupajućom državnom tužiteljicom Dianom Kajmaković.

"Naši tužitelji su članovi Komiteta za zračnu sigurnost i obučeni su za rad u ovakvim situacijama. Naložila sam postupajućoj tužiteljici Kajmaković da zajedno sa svim nadležnim institucijama obavi uviđej po visokim profesionalnim standardima, kao i po međunarodnim konvencijama. Eksperti koje je odredilo Ministarstvo prometa i komunikacija rade zajedno sa nama svoj dio posla", rekla je Tadić.

O uzrocima nesreće Tadić nije moga govoriti. Kako je pojasnila, to je jedna od radnji koje se provode u okviru istrage i koja treba biti utvrđena tokom postupka. Zbog činjenica da se čekalo na dolazak istražnog tima tužiteljice Kajmaković iz Sarajeva, uviđaj je počeo preksinoć u večernjim satima te je zbog mraka fokus bio na izvlačenju tijela stradalih, koja su prevezena na Patologiju SKB-a Mostar radi obdukcije. Tijela djece i Sipovića ispala su iz aviona prilikom pada, dok je Karačićevo tijelo dijelom izgorjelo. Stradali Muhamed Sipović je sin Zijada Sipovića, bosanskog sportiste i pjevača, koji je bio skrhan bolom.

"Još sam u šoku. U subotu uvečer su me obavijestili i na putu sam za Mostar kako bih identifikovao tijelo", kazao je Zijad.

Prema njegovim riječima, njegov dvadesetogodišnji sin živio je na relaciji Sarajevo-Mostar, pa je u grad na Neretvi otišao prije nekoliko dana. Kako se našao u avionu nije mu, kaže, poznato, ali zna da je Muhamed volio da boravi u Mostaru, gdje ima mnogo prijatelja. Luka Lovrić bio je mladi fudbaler mostarskog Zrinjskog, u kojem su šokirani činjenicom da na treninge i utakmice više neće dolaziti njihov Luka. 

"U ovom jako teškom trenutku naša srca i misli su uz obitelj Lovrić. HŠK Zrinjski izražava najdublju sućut Lukinoj obitelji i svima onima koji su poznavali malog anđela", navodi se u saopštenju Zrinjskog.

Osnovna škola na Bijelom brijegu uputila je oproštajno pismo povodom tragične pogibije učenike Luke i Lane Lovrić, u kojem stoji da tužne vijesti ne biraju ni mjesto, ni osobu, ni vrijeme. 

"S ogromnom tugom javljamo svim prijateljima škole kako nas je jučer napustilo dvoje naše djece, dvoje naših učenika, dvoje prijatelja, dva naša ponosa i ptića, potraživši svoje mjesto na primjerenijem mjestu za anđele. Dragi Lana i Luka, ovo nije zbogom jer nije konačno. Ovo je samo do viđenja jer ćemo se opet susresti, a do tada, čuvat ćemo vas u svojim mislima, molitvama i srcima", navodi se u pismu osnovne škole.

Zbog jakog sunca jučer oko 14 sati uviđaj je prekinut, ali je nastavljen u poslijepodnevnim satima. S lica mjesta izuzeti su brojni tragovi, odnosno, kriminalistički inspektori su okončali svoj dio posla, nakon čega je uslijedilo izvlačenje dijelova letjelice u hangare Mostarskog aerodroma, gdje su obavljeni detaljni pregledi i analiza olupine aviona. Prema riječima stručnjaka na terenu, istraga ove nesreće biće teška, jer ovaj avion nema crnu kutiju, zbog čega će biti ključne izjave svjedoka. Zbog kompleksnih vještačenja istraga može potrajati i do 30 dana. Bez potpune analize i rekonstrukcije događaja o uzrocima pada aviona, starog 46 godina teško je govoriti.

"Ili su komande otkazale ili je pilot doživio srčani udar", neslužbeno je rečeno iz Direkcije za civilnu avijaciju. 

Mostarci su sinoć na Španskom trgu odali počast i palili svijeće. Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić jučer je novinarima potvrdio da će na dan sahrane stradalih u avionskoj nesreći u Mostaru biti proglašen dan žalosti.  Iako se iznosilo da je avion u vlasništvu Aerokluba 1949 Mostar, koji je bio organizator "Dana otvorenih vrata", ipak se to pokazalo neistinitim. Letjelica je u privatnom vlasništvu osobe iz BiH koja živi u inostranstvu, piše Avaz. Predsjednik Aerokluba 1949 Mostar Jurica Kolobarić nije želio ništa komentarisati. 

"Obiteljima stradalih iskrena sućut, a sve ostale odgovore dat će istraga", poručio je Kolobarić.

(Merima Druškić)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.