19.5.2017. 17:16
2
Zašto se RS 'ulizuje' Americi?: Odnosi su im pali na najniže grane, a Melanija tu nema veliku ulogu
Skulptura Melanije Trump izazvala je mnoštvo komentara na društvenim mrežama, obzirom da Melanija na skulpturi više liči na Željku Cvijanović.

Autor biste, Stevo Selak, inače Melanijin veliki obožavatelj, tvrdi kako Marinko Umičević, tehnički direktor Beme, nije imao primjedbi. Dodaje da Umičević, kao "dobar poznavatelj lika prve dame", nije vidio u njegovom radu Željku, već Melaniju. Selak kaže da bi glava mogla biti gotova do nedjelje.


                       Glava Melanije Trump

"Ta skulptura ne znači ništa, to je samo dodvoravanje koje ne mislim da će imati efekta. Oni prave Melaniji,a mi smo napravili Papi, a to ima nekog efekta. Turisti dođu tu, slikaju se, obilaze grad. To što su Melaniji napravili nije ništa posebno, a RS-u je jako stalo da popravi odnose sa Amerikom koji su pali na najniže grane, a Melanija tu neku veliku ulogu neće imati", rekao je za Source Neven Kazazović, politički analitičar. 

Kazazović ističe kako Bosna i Hercegovina ima značajan broj zemalja koje su svoja interesovanja pronašle u našoj zemlji, a kako je Amerika više okrenuta Federaciji, ako je suditi po posljednjim izjavama američke ambasadorice i prema američkim sankcijama prema Republici Srpskoj.

"Mi  smo oslonjeni na MMF i svjetsku banku, tako da nam finansijski najviše Amerika pomaže.  Ni Njemačka nije indiferentna prema našoj državi jer su jako svjesni da od situaciju u BiH ovisi i situacija u Srbiji kod koje oni imaju velike interese, a još veće interese ima u Hrvatskoj, a i ta situacija ovisi od Bosne. Ne trebamo mi sebi davati neku važnost, ali BiH je na neki način u ovom dijelu Balkana neka vrsta pritajenog ključa", tvrdi Kazazović. 

Balkan je u žiži interesovanja svih velikih sila, smatra naš sagovornik, koji dodaje kako na Balkanu ima i Amerike i Rusije, Turske, ali i Evrope. 

"Sada imamo situaciju da su Rusi jako prisutni u nekim balkanskim državama, a to automatski znači da ni Amerika to ne može idolentno posmatrati. Tu je najveća zagonetka Europa, koja je zainteresovana za pojedine zemlje i njima daje novac, a za neke nije, međutim, stvar je u tome da je cijela regija u zoni NATO-a i mi smo okrenuti ka zapadu", kaže nam Kazazović. 

Obzirom da je Bosna i Hercegovina podijeljena po entitetima, tako su i interesovanja velikih sila prema našoj zemlji podijeljena.

"Turska jeste zaštitnički nastrojena ka BiH, ali nije sama u tome. Amerika ne radi sve sama nego radi preko svojih saveznika, a prije dva dana smo imali potvrdu da su američko - turski odnosi sjajni. Rusije najviše ima u Srbiji i u Makedoniji. Ruski portali insistiraju na Velikoj Albaniji, to su priče za malu djecu, ali time podjaruju srpski nacionalizam. Kod nas jesu prisutni u Republici Srpskoj, ima ih sa ekonomskim interesima i u Federaciji, ali politički su više prisutni u RS-u", smatra Neven Kazazović.

Novinarka: Merima Druškić 

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.