31.5.2017. 15:12
5
"Molili smo Srbe da nas upucaju, rekli su nam 'Je*em vam majku balijsku, znate li pošto je metak?'"
U povodu 31. maja Dana bijelih traka aktivisti su danas na Baščaršiji postavili instalaciju koja simbolizira logor Manjača, jedan od logora na prostoru općine Prijedor, formiran u toku rata u BiH.

Kroz koncentracioni logor Manjača, koji su vodile vojne snage Republike Srpske, prošlo je skoro 5.000 logoraša, a pretpostavlja se da je u njemu ubijeno više od 500 civila, o čemu svjedoči i masovna grobnica pronađena neposredno do logora s 540 posmrtnih ostataka.

Manjača je bila logor u kontinuitetu od 1992. do 1995. godine, prvo za Hrvate zarobljene u Hrvatskoj, a onda za Bošnjake i Hrvate koji su dovezeni s područja Krajine, Prijedora i tuzlanske regije.

Botonjić Elkaz bio je jedan od logoraša u Prijedoru, koji je za Source portal rekao kako država danas nema sluha za bivše logoraše. 

Naš sagovornik je opisao šta je sve prošao u logoru, te kako su srpski vojnici postupali prema zarobljenim ljudima.

"Njima je metak bio skup da troše na nas, ubijali su nas drvenim tarabama udarajući u glavu. Ljudi su molili da ih ubiju metkom, a oni su govorili  'Je*em vam majku balijsku, znate li pošto je metak?'", rekao nam je Botonjić.

Razovor sa ovim bivšim logorašem pogledajte u priloženom videu.

Novinarka: Merima Druškić
Snimatelj i montažer: Ramiz Uzunović

5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.