21.6.2017. 12:20
4
"Najveća mi je želja da imam dijete, a ne mogu jer sam na dijalizi svako drugi dan, moje tijelo ne bi izdržalo"
Život dijaliznih pacijenata može se nazvati bilo kako, osim životom, rekla nam je pacijentica koja već deset godina ide na dijalize Mirela Blekić.

Mirela je svoju priču podijelila sa čitateljima Source portala i apeluje na sve da pokažu malo više razumijevanja prema pacijentima koji su na dijalizi. 

"Kada dođem na pregled i kažem da sam dijalizni pacijent odmahnu mi rukom, kao da sam već otpisana", kaže Mirela Blekić.

Sa dvadeset i dvije godine otkazala su joj oba bubrega i od tade je na dijalizama. Imala je jednu transplantaciju sa živog donora, otac joj je donirao bubreg, ali tijelo ga je odbacilo, što je Mireli posebno teško palo. 

Invalid je sto posto, ne može imati normalan život, porodicu, ne može putovati, obzirom da je vezana za aparat za dijalizu koji mora posjećivati svaki drugi dan da bi ostala u životu, a novi bubreg bi joj omogućio sve to i imala bi normalan život. Najveća želja joj je imati svoju porodicu i dijete, ali nadu ne gubi i nada se da i nju čeka sreća.

Mirelina upornost i želja za normalnim životom ogleda se u tome što je odnedavno stalno zaposlena u Centru za društvena istraživanja Global Analitika na poziciji motivatora. Kroz svoj životni primjer iskazuje neophodnost i važnost reintegracije i resocijalizacije osoba sa invaliditetom.

Priču Mirele Blekić pogledajte u priloženom videu.

Novinarka: Merima Druškić
Snimatelj i montažer: Ramiz Uzunović

4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.