15.8.2017. 15:39
7
Tarika Šečića prati 55.000 ljudi, uz njegove savjete mnogi transformisali svoje tijelo: Preporučujem tri do pet obroka plus proteinski šejk po potrebi
Teretana i suplementi idu jedno uz drugo, a mogu se postići izvanredni rezultati ukoliko se ispravno hranite i pridržavate programa treninga i suplementacije.

Tarik Šečić, personalni trener i savjetnik za sportsku prehranu i suplementaciju govorio je za Source portal i dao savjete kako pravilno trenirati i izgraditi svoje tijelo.

"Osnovna suplementacija svakog sportiste ili osobe koja aktivno trenira u teretani  treba da bude kvalitetan komplex multivitamina i minerala, omega 3 i C vitamin. Bilo da se radi o početnicima ili ste već neko vrijeme u trenažnom procesu ova tri suplementa su uvijek vaša baza", rekao je za Source Tarik Šečić.
 
Pored toga, slijedeći suplement koji bi Tarik preporucio je protein dobijen iz sirutke tj. 100%  Whey Protein .

"Ovo 100% znači da je osnovna sirovina za proizvodnju tog proteina eng. Whey ( sirutka) . Također protein se može dobiti iz žitarica, soje, mesa, mlijeka itd. Whey protein je osnova kada je u pitanju suplementacija sa kojom nadopunjavamo naš unos proteina",
rekao nam je personalni trener Tarik Šečić. 

Broj dnevnih obroka se razlikuje od osobe do osobe  i njenih nutritivnih potreba u toku dana.

"Preporučujem 3 do 5 obroka + proteinski šejk po potrebi. Istakao bih ovdje da su „proteini“ i suplementacija samo dodatak našoj prehrani i nikako ne mogu biti osnova našeg jelovnika. Kruta hrana je uvijek prvi izbor. Greška koju pojedinici rade jeste da mijenjaju većinu obroka sa proteinskim napitcima i oslanjaju se na dodatke kao osnovni izvor nutrijenata tj. proteina", kaže Šečić. 

Fotografija korisnika/ce Tarik Secic -  Personal Trener.

Svi suplementi koji se nalaze u prodaju moraju da prođu određena testiranja i budu odobreni za prodaju na tržištu. 

"Ukoliko je nešto štetno za naš organizam taj proizvod ne smije biti na tržištu u proteinskim shopovima ili apotekama. Naravno, moraju se poštovati protokoli pravilnog korištenja suplemenata", rekao je naš sagovornik.   

Kod uzimanja suplemenata izuzetno je važno paziti na doze koje se uzimaju, jer u suprotnom  moguće je da dođe do kontraefekata.

"Potrebno je poštovati propise i količine. Kontraefekat može da se  desi i ako prekoračimo dnevni unos nekog od vitamina. Neki suplementi su stimulansi npr. kofein i sa takvima treba da budete posebno oprezni. Na svakom od kupljenih dodataka prehrani piše uputstvo kako isti koristiti, na vama je da se držite propisa", rekao je Tarik Šečić, personalni trener i savjetnik za sportsku prehranu i suplementaciju

Postići željeni izgled je moguće i bez suplementacije, a suplementi su na našem tržištu doživjeli ekspanziju unazad pet godina. 

"Prije 20+ godina ljudi su isto tako trenirali i izgledali odlično iako nisu imali pristup dodatcima prehrani kao danas. Ukoliko pogledate samo slike iz 70tih pa i 60tih godina možete naći odlično izgrađena tijela. Uz trening potrebno je voditi računa i o prehrani, ukoliko nam je cilj fizički izgled i zdravlje onda je prehrana jako važna. Greška je misliti da se samo sa treningom može izgraditi tijelo, trening je samo stimulacija našeg tijela tj. mišića, a izgradnja zavisi od unosa nutrijenata i odmora. Ukoliko intenzivno treniramo, a to ne ispratimo sa nutritivnim potrebama našeg tijela možemo napraviti kontraefekat gdje će naši mišići katabolirati i mišićna masa se smanjiti", iskren je naš sagovornik.

Ukoliko želite da radite na izgradnji mišićne mase i dovedete svoje tijelo u top formu, a niste sigurni kako do toga doći asvjet je uvijek da se kontaktira profesionalni trener koji će vam dati upute i pomoći da postignete željene rezultate.

Razgovarala: Merima Druškić

7
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.