17.8.2017. 12:49
3
Fahrija Karkin kao branilac optuženih Ljube i Bekrije Seferović u slučaju 'Dženan Memić': Oni hoće da budu oslobođeni jer nisu krivi
Na Kantonalnom sudu u Sarajevu održan je nastavak suđenja Ljubi Seferoviću i njegovom ocu Bekriji zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja i za krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i krivično djelo sprječavanje dokazivanja, a u slučaju smrti Dženana Memića.

Na nastavku glavnog pretresa Tužilaštvo KS izjasnilo se na prijedlog dokaza odbrane od 17. jula 2017. godine.

Tužiteljica Šejla Heljić koja se prvi put pojavljuje u ovom slučaju obrazlagala je stav Tužilaštva KS navodeći da prijedlozi odbrane nisu konkretizovani. Odbrana je predložila saslušanje 31 svjedoka, 10 vještaka, 13 materijalnih dokaza kao i da se izvrši treća rekonstrukcija događaja od 8. februara 2016. godine.

Tužiteljica Heljić pokušala je pobiti prijedlog odbrane. Tužiteljica je dalje tvrdila da su vještaci koji su se već pojavili pred sudom ispitani i od strane odbrane te nije jasno koje činjenice odbrana želi pobiti i da li bi to išlo u korist optuženih. Heljić je navela da se predloženi dokazi odbrane tiču događaja van sudnice spominjući izvještaj Ad hoc tijela koje je utvrdilo niz nepravilnosti u postupanju policijskih službenika. No, ona tvrdi da to nije utjecalo na tok istrage kao i na zakonitost prikupljenih dokaza!

S obzirom da je odbrana tražila i da se sasluša tužilac Meris Ćato koji je zadužen za ovaj predmet sa još nekoliko tužilaca, Tužilaštvo KS protivi se saslušanju Ćate uz obrazloženje da „bi povrijedio dužnost čuvanja profesionalne tajne“.

Tužilaštvo KS se protivi i ponovnom svjedočenju Alise Mutap, jedine svjedokinje kobnog događaja iako je i Tužilaštvo KS tvrdilo da je „saslušanje svjedoka Alise Mutap bilo odlučujuće za smjer istrage“. Na osnovu njenih tvrdnji donesena je Naredba o provođenju istrage protiv nepoznatih počinilaca za krivično djelo ubistva. Također se protive i svjedočenju roditelja Alise Mutap Zije i Esme navodeći da nisu neposredni svjedoci događaja.

Tužilaštvo se posebno protivi vještačenju službenog mobitela uposlenika DKPT-a Nebojše Veljovića koji je fotografisao Memića kobne noći. No ostalo je nejasno koliko je fotografija Veljović napravio, u kojem trenutku, da li je tijelo micano prije ili poslije. A novo svjedočenje dalo bi te odgovore. 

Tužilaštvo se ne protivi da se kao svjedok saslušaju Hasan Dupovac, Elmedin Konaković, Mirhan Bešlija, Asad Fočo i Emir Milišić. Zanimljivo je da su Dupovac i Konaković počinili tešku povredu službene dužnosti, ali da Tužilaštvo nije u tome našlo krivično djelo. S obzirom na protok vremena oni neće čak ni disciplinski odgovarati, ali se njihva uloga u cijelom slučaju mora razjasniti. Konaković je policajac koji nije uzeo snimak sa hotela Cristal a naknadno je utvrđeno da je snimak od 8.,9. i 10. februara obrisan.

Branilac optuženih Fahrija Karkin koji je danas mijenjao Rusmira Karkina kazao je da se Tužilaštvo KS boji dokaza odbrane te da je pozivanje Tužilaštva na odluke iz 2005. i 2006. zastarjelo.

"Očito se boje istine. Dokazi koji su ponuđeni od strane odbrane us kvalitetni i konkretni i oni će dati rezultat. Mi branimo optužene onako kako oni hoće, ovi optuženi hoće da budu oslobođeni jer nisu krivi i mi to pratimo i slijedimo takvu odbranu i nastojimo je dokazati, sem ako nije glupa, a njihova odbrana nije glupa", rekao nam je Fahrija Karkin.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 7. septembar kada će sud saopćiti koje dokaze prihvata u nastavku postupka.

Novinarka: Merima Druškić
Snimatelj i montažer: Ramiz Uzunović

 
3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.