4.9.2017. 13:37
12
Amel nadmudrio policiju ili se sa njima dogovorio?: "Draga naša policijo, napušite se k***, pobjegao sam s lisicama vašem specijalcu"
Policija još nema informacija koje bi mogle dovesti do Amela Sejfovića koji je u nedjelju pobjegao iz Kaznenopopravnog zavoda u Sarajevu, rečeno je u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Ističu da su o slučaju informirane sve policijske strukture u državi koje pomažu pri pronalasku Sejfovića.

Pripadnici MUP-a KS, nakon što su dobili dojavu u 14.30 sati da je Amel Sejfović pobjegao iz Kazneno-popravnog zavoda „Miljacka“ uz asistenciju pripadnika SIPA-e jučer su obavili pretrese tri ćelije, ambulante, svih ormarića koje koriste uposlenici KPZ-a, dva stana i dva automobila, saopćeno je iz Tužilaštva KS.

"Do sada su oduzeti telefoni uposlenika koji su bili na poslu u toku jučerašnjeg dana. U ćeliji Amela Sejfovića pronađena su dva uništena telefona. Izuzeti su video nadzori iz KPZ-a i sa okolnih objekata. Dva uposlenika KPZ-a lišena su slobode. Istovremeno, na području naselja Ciglane pronađen je motor za koji postoji sumnja da je korišten u bijegu. Inače, u toku je uzimanje izjava od svih zaposlenika koji su tokom jučerašnjeg dana bili na radnom mjestu u KPZ-u. Za Amelom Sejfovićem i pomagačima intenzivno se traga",
navodi se u saopćenju Tužilaštva.

Danas su slobode lišene još dvije osobe.

''Uhapšeni su uposlenici Kazneno-popravnog zavoda Miljacka i oni se sumnjiče za omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda i protuzakonito oslobađanje osobe lišene slobode. Oni će nakon krimininalističke obrade u MUP-u KS, biti predati u nadležnost Tužilaštva KS'', potvrdila je Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva.

Ovim hapšenjima ukupan broj uhapšenih porastao je na četiri osobe.

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva KS, MUP KS dobio je dojavu jučer u 14 sati i 30 minuta da je Amel Sejfović pobjegao iz Kazneno-popravnog zavoda Miljacka u 14 sati i 25 minuta. Sejfović je prijetio zatvorskim stražarima pištoljem i zapucao te ih prinudio da otvore vrata. Vani ga je čekao maskirani motociklist s kojim je pobjegao. Nakon toga, po nalogu i pod nadzorom Tužilaštva KS policijski službenici MUP –a KS uz asistenciju pripadnika SIPA-e obavili su uviđaj u Kazneno-popravnom zavodu Miljacka.

Iz Tužilaštva mole i građane da prijave svaku informaciju koju imaju o osumnjičenom. Prema opisu s potjernice, Sefović je visine oko 190 centimetara, krupne tjelesne građe, težine oko 110 kilograma, duže zalizane kose koju veže u rep.

I ranije bježao policiji

Inače, ovo nije prvi put da Amel pobjegne policajcima. Amel Sejfović je bio optužen za pokušaj ubistva Davora Milića 2009. godine, kojeg je napao kad je pokušao legitimirati njega i još dvoje ljudi, dok su se BMW-om vozili ulicom Vladimira Preloga u Boljakovom Potoku. 

Amel Sejfović je bio optužen za pokušaj ubistva Davora Milića (33), pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, 23. oktobra 2009. godine

Tokom izvođenja materijalnih dokaza na suđenju, tužilac Kreštalica je pročitao i kopiju e-maila kojeg je Sejfović 9. novembra 2009. godine uputio tadašnjem komesaru MUP-a Kantona Sarajevo.

U tekstu prepunom psovki i vulgarizama, između ostalog stoji: “Draga naša policijo. Napušite se k…. j…. vas. Pobjegao sam s lisicama vašem specijalcu. Pucao sam da bih ga prepao, a on je vrištao kao p…. ,dok sam mu prigušivač držao na stomaku…Bit ću primoran da vas pobijem sve!”

Već tada iza sebe je imao podeblji policijski dosje. Terete ga i za sudjelovanje u razbojništvima u poslovnici Lutrije BiH na Trgu heroja i kladionici 'Formula' u naselju Otoka. 

U martu 2010. godine, Sejfović je uhapšen u Podgorici jer je sa još četiri osobe iz srbije i Crne Gore opljačkao nekoliko banaka i kladionica. Prema saopštenju Uprave policije Crne Gore, u akciji „Hajat“ su pored Sejfovića uhapšeni i Fikret Čekić (25) iz Beograda, Saša Petrović (39) iz Mladenovca, Darko Minić (36) iz Podgorice i Vojislav Bijelić (64), također iz Podgorice. 

Posljednji zločin za koji mu se trenutno sudi i zbog kojeg je i bio pritvoren je pljačka Raiffeisen banke na Ilidži, prilikom koje je ubijen biciklist Kemo Bašić.

Amel Sejfović je optužnicom koja je protiv njega podignuta zbog pljačke banke optužen i za oštećenje tuđe stvari jer je u novembru 2013. godine polupao zatvorsku ćeliju broj 82 u kojoj je u to vrijeme boravio. Polomio je drveni štok toaleta, keramički umivaonik i česmu, te dva dupla vakuum stakla na prozoru ćelije nanijevši KPZ-u Sarajevo štetu od 200 KM.

Na ročišta dolazio pod jakom policijskom pratnjom

Amel Sejfović je na ročišta dolazio pod jakom policijskom pratnjom naoružanom dugim cijevima iz KPZ-a Zenica, a naoružani i maskirani sudski policajci su prisustvovali ročištu, te osiguravali i prostor ispred sudnice.

Branilac prvooptuženog Amela Sejfovića, advokat Muhidin Kapo, od Vijeća zatražio da njegov branjenik bude vraćen u Sarajevo, kako bi se odbrani omogućila bolja priprema za ročišta.

Sejfović je često negodovao i tražio da ga sud otpusti sa suđenja koje nije želio pratiti nezadovoljan činjenicom da mu nisu dopuštene određene posjete u sarajevskom KPZ-u gdje boravi u pritvoru. Iako sudija nije želio otpustiti prvooptuženog, Sejfović je na kraju ipak izbačen iz sudnice zbog dobacivanja, odnosno ometanja ročišta.

12
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.