23.1.2021. 20:51
0
"Navalny ima solidnu, ali ne ogromnu bazu podrške širom Rusije. Razbijena su policijska vozila, a ruski specijalci pokazuju brutalnost"
Policija je uhapsila više od 1.600 osoba koje su izašle na ulice u različitim dijelovima Rusije tražeći puštanje opozicionog lidera Alexeyja Navalnyja.

U Moskvi su hiljade demonstranata ispunile Puškinov trg u centru grada, gdje su izbili sukobi s policijom, a službenici za očuvanje javnog reda i mira grubo su vukli demonstrante u policijske autobuse i pritvorske kamione, neke pretučene palicama, prenosi Anadolija. Među uhapšenima našla se i Navalnyjeva supruga Yulia.

Politički analitičar Faris Marukić navodi da Navalny ima solidnu, ali i ne baš ogromnu podršku ruske javnosti.

"Današnji su protesti pokazali su da Navalny ima solidnu, ali ne ogromnu bazu podrške širom Rusije. Lider opozicije najavio je i pozvao svoje pristalice na nova okupljanja naredne sedmice. Ipak, protesti se nastavljaju i večeras, a izvještaji govore o sukobima okupljene mase i policije blizu pritvorskog centra Matrosskaya Tishina u kojem Navalny trenutno boravi. Mediji navode i okvirnom broju od 2. 500 uhapšenih, te o 50 povrijeđenih policajaca.  Zadnji izvještaj opozicije navodi 2.501 uhapšenu osobu, tako da se izvori tom smislu poklapaju. Prema analizi BBC-a protesti su održani u 112 gradova širom Rusije, iako su se neki mediji pojavili s brojkom od preko 160 gradova", rekao je Marukić u razgovoru za Source.ba

Koliko je situacija u Rusiji trenutno napeta, govori i činjenica da je tokom obraćanja medijima u Moskvi uhapšena advokatica Lyubov Sobol.

"Pojavio se nekoliko video uradaka koje pokazuju brutalnost ruskih specijalnih OMON trupa, ali i razbijanje par policijski vozila od strane sudionika protesta. Ono što će biti zanimljivo pratiti u narednom periodu jeste hoće li protesti moći sačuvati trenutni momentum. Možda najilustrativniji prikaz odnosa trenutne vlasti prema opoziciji vidimo iz video uratka u kome je tokom obraćanja medijima u Moskvi uhapšena advokatica Lyubov Sobol", kazao nam je Marukić

Novinar: Mirza Malović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.