26.1.2021. 19:45
1
"Hiljadu puta su me privodili i davao sam neke izjave, žele nas zastrašiti. Dodikova bahatost je prošla bez posljedica, pa sada to rade i ostali"
Izjava predsjednika OO SNSD-a Srebrenica Radomira Pavlovića prilikom gostovanja u emisiji RTRS-a da je MUP RS-a presretao razgovore i snimao sastanke Inicijative “Moja adresa: Srebrenica” i članova Centralne izborne komisije BiH (CIK) pokrenula je niz pitanja i izazvala broje reakcije.

Tim povodom razgovarali smo sa Ćamilom Durakovićem, koji je za naš portal rekao da ovo ukazuje da se ne može raditi ništa, pa tako ni voditi izborni proces, a da se vlast u RS-u u to ne upliće.

"Sastali smo se danas da ukažemo na ovu stalnu diskriminaciju u ovom dijelu Bosne i Hercegovine koji se zove entitet Republika srpska, gdje sve institucije rade u korist SNSD-a, a i vidite sam predsjednik lokalnog SNSD-a, koji kao lokalni političar ima informaciju da su naši razgovori presretani, odnosno da je MUP RS-a ili neka druga služba nepoznata Bosni i Hercegovini presretala naše razgovore, što ukazuje na to da mi ne možemo ništa raditi, uključujući izborni proces, a da nas neko na tom putu ne presreće", kazao je Duraković u razgovoru za naš portal.

Dodaje da će podnijeti i prijavu protiv Pavlovića, te da očekuju da saznaju koji su razlozi i da li postoji neki nalog za njihovo prisluškivanje.

"Mi ćemo podnijeti i prijavu protiv Pavlovića, pa neka on kaže ko su ti organi koji su nas prisluškivali, koji su razlozi, da li je sud izdao naloge za to i zašto mi ne možemo mirno da obavljamo političke aktivnosti bez prisluškivanja. Tako da nam ostaje da vidimo šta će Pavlović reći kao objašnjenje na te izjave", navodi on.

Duraković također navodi je MUP RS-a direktno upleten u izborne procese i da ovo nije prvi put da se ovakve stvari dešavaju, opisujući situaciju sa Lokalnih izbora 2016. godine.

"Ovo pokazuje da je MUP RS-a direktno upleten u izborne procese. Na Lokalnim izborima 2016. godine MUP RS-a je blokirao izborne listiće u Srebrenici, upali su u zgradu općine te su nekoliko sati pod kontrolom držali glasačke listiće. Kada sam se ja žalio na tu, u tom periodu nije bilo političke volje da se takvim aktivnostima stane u kraj. Tako da evo i sada se pokazuje da MUP RS-a upliće prste u izborni proces u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, zato mi uvijek pozivamo državne institucije i Tužilaštvo da ispita te navode i ko to mimo obaviještajne službe može da prisluškuje građane. Nedavno je Milorad Dodik u Institucijama RS-a rekao da prisluškuje opoziciju i ta njegova bahatost je prošla bez ikakvih posljedica i evo vidite da sada to rade i drugi članovi SNSD-a. Šta je ovo ustvari, da vas može slušati i prisluškivati ko želi, a da državni organi nad tim nemaju nikakvu kontrolu", objašnjava on.

Duraković dodaje da Federacija BiH nema posebnu nadležnost nad Srebrenicom, te da ne očekuju neku veću podršku.

"Federacija BiH nam ne može toliko pomoći jer se radi o drugom entietu i ona nema neku posebnu nadležnost nad Srebrenicom. Mi imamo jedino tu političku podršku naših stranaka koje imaju svoje organizacije u Srebrenici. Gdje smo svi nastupili zajedno izuzev SDP-a i da činimo jednu jedinstvenu koaliciju pod nazivom 'Moja adresa - Srebrenica'", navodi on

Na kraju razgovora, Duraković navodi da ovo nije prvi put da se ovakve stvari dešavaju, te da su više puta bili privođeni i ispitivani u prostorijama MUP-a RS-a u cilju zastrašivanja.

"Mnogo puta su nas pozivali u policiju da dajemo neke izjave i to sve u cilju nekog zastrašivanja, da bi vi vidjeli neku njihovu institucionalnu moć nad vama. Dakle, oni nas mogu privoditi i ispitivati kad hoće iako ste ugledan građanin. Odmah nakon što nas pozovu u policiju, mi postajemo naslovna vijest tamošnjih medija kako bi se narušio naš integritet. To se radi godinama, ja za ovih 15 godina hiljadu puta sam bio u policiji i davao neke izjave i nikad nijedna nije urodila nekim plodom u smislu da su je realizovali do kraja. A to ispitivanje je oblik pritiska, kad vas non-stop neko poziva da vas ispituje to stvara negativne psihičke pojave u vašem životu" zaključuje Duraković.

Novinar: Mirza Malović

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.