28.2.2021. 19:50
1
„Nije bilo načina da temperaturu spustim ispod 37,5. I mjesec dana poslije sve me boli“
FOTO: Ilustracija
Sjećam se, bio je petak kad sam počeo dobivati visoku temperaturu, a malo poslije su me leđa počela boliti. Već u subotu ujutru nisam znao za sebe, priča nam Sarajlija Adnan Merzić, koji je pristao da za Source.ba opiše kompletan period od trenutka kada je prvi put osjetio simptome zaraze korona virusom, do oporavka od bolesti.
Kažu kako „sit gladnom ne vjeruje“, te, dok nešto ne iskusimo na vlastitoj koži, ne možemo znati kako je to, kako izgleda, kakav je osjećaj...

Tako je i sa bolešću, jednostavno ne znaš dok je ne odboluješ, a zbog pandemije korona virusa u svijetu, imamo na žalost priliku čuti mnoge svjedoke koji nisu imali tu sreću da „samo“ izgube čulo okusa i mirisa, ili dobiju upalu mišića, pa čak i malo povišene temperature s kojom smo (u neka normalna vremena) znali često i na posao otići, i nismo nikom govorili kako smo pod andolom i paracetamolom završili sve svoje radne obaveze tog dana. 

Ipak, s „koronom“ nije takav slučaj. Ta vremena su prošlost. Može se slobodno reći da je korona virus ušao u naše živote kao zamjena  za klasičnu gripu, samo što je 10 puta opasniji.  Kad temperatura, uzrokovana Covidom-19, „uhvati“ - ne popušta dok ne slomi čovjeka i ne iscrpi i posljednji atom snage iz njega. Ko ne vjeruje, neka popriča s nekim ko je zaista imao jake simptome korona virusa.

Policijski obilasci

Sarajlija Adnan Merzić i njegova porodica nisu bili te sreće da ih virus zaobiđe. Srećom, njihovo dvoje male djece, kćerku i sina, Covid-19 nije „dohvatio“, a majka je ipak imala lakše simptome, bila je pozitivna na testu i izgubila je čula okusa i mirisa.

Najgore je prošao otac i suprug Adnan, koji u razgovoru za Source.ba kaže kako je i sam bio u dilemi oko korona virusa i njegove stvarne opasnosti (uostalom kao i ogroman broj nas, priznali to neki ili ne) dok nije osjetio svu njegovu žestinu na svojoj koži.

- Sjećam se, bio je petak kad sam već počeo dobivati temperaturu, a malo poslije su me leđa počela boliti. Već u subotu ujutru nisam znao za sebe, sve me bolilo, komplet tijelo i  temperatura nije padala. U nedjelju sam odlučio da nazovem Covid ambulantu i rekao im kakva je situacija, objasnio je da radim s ljudima, a istog dana su me i pluća očela boliti. Rekao sam da želim da se testiram i oni su mi rekli da u ponedjeljak ujutru to obavim. I dalje se sam bio loš, imao temperaturu, bolove u mišića i plućima, a rezultati su stigli naveče. I bili su pozitivni, priča Adnan, koji je pristao da za naš portal opiše kompletan period od prvog dana zaraze Covidom-19, do njegovog izliječenja koje je trajalo neke dvije sedmice.

Upravo ono što je i specifično za jači oblik zaraze korona virusom to se našem sagovorniku i desilo.

- Cijeli period, od tog petka, temperatura nije popuštala, samo u par navrata je padala, ali je sve to bilo najniže oko 37,5. Međutim, ono što je bilo karakteristično tokom mog bolovanja korona virusa i što nisam nikad prije iskusio, jeste da me je doslovno svaki djelić tijela bolio. Čak i prsti. I toliko sam omalaksao i ostao bez snage da je to nevjerovatno. Nakon nekoliko dana otišao sam da snimim pluća, i tu je pokazalo da ima pred upalu lijeve strane. To je odmah trebao sanirati da se ne proširi i hvala Bogu to sam uspio. Ono što me je posebno brinulo bilo je to što nisam ničim mogao skinuti temperaturu. Tuširanje, masiranje, lijekovi... ništa nije pomagalo. Padne na 37,5 i to je sve. Da stvar bude gora, meni je deveti dan bio najgori. Očekuješ da te malo počne popuštati, a ono kontra... Tada nisam mogao skinuti temperaturu ni za stepen, prisjeća se Sarajlija. 

U međuvremenu je Adnanova supruga izgubila čula okusa i mirisa i odmah se testirala. Nalaze je bio očekivan...

- Obavila je testiranje i bila je pozitivna na korona virus. Srećom ostalo je sve na tome. Potom je i kćerka dobila temperaturu, ali nije bila pozitivna, srećom, kaže Adnan, dodavši kako je policija svaki dan redovno obilazila njegov stan kako bi se uvjerili da nije prekršio pravila izolacije.

Neko se napati, a neko...

Korona virus više nije prisutan u njegovom tijelu, ali posljedice koje ostavi posebno brinu današnje liječnike.

Mnogima trebaju dani i sedmice da povrate snagu i da se vrati u normalan životni tok. Bolje nije prošao ni Adnan.

- Evo sad je  mjesec dana od pojave prvih simptoma, mene i dalje bole ruke i noge, kad se naslonim na lijevu stranu ne mogu da spavam i dišem kako treba. U auto jedva sjednem, dakle katastrofa ukratko. Sve u svemu bezazleno nije, nekoga napati baš mnogo, a neko i ne zna da je ima, ili izgubi samo čula, rekao nam je Adnan, koji kaže na kraju razgovora kako poznaje veliki broj osoba, što prijatelja, što članova bliže i dalje familije koji su također prebolovali koronu, što samo potvrđuje da je virus prisutan među ljudima i više nego što možemo zamisliti.


NOVINAR: Mirza Kadić

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.