16.3.2021. 16:50
0
O Balaševiću, Pejiću, Pašagiću, Markanu, Arslanagiću, Sirći, Dujmiću, Nadareviću, Bebi... pričat ćemo mlađim generacijama kada sve ovo jednom prođe
Bosna i Hercegovina i region posebno će se sjećati svih preminulih poznatih ličnosti iz polja muzike, glume, nauke, sporta, politike... , a koje su služile kao uzor mnogima.
Jednog dana kada pandemija korona virusa bude dio naše prošlosti, ostat će sjećanja na milione izgubljenih života širom planete i na svu štetu koju je pandemije donijela, krenuvši od one generalne ekonomske koja je milione ostavila bez posla, pa sve to individualne gdje su mnogi među nama pretrpili psihički udarac, posebno oni koji su izgubili svoje najmilije. 

Bosna i Hercegovina i region posebno će se sjećati svih preminulih poznatih ličnosti iz polja muzike, glume, nauke, sporta, politike... , a koje su služile kao uzor mnogima. 

Dubok pečat

Dio njih je preminuo upravo od posljedica zaraze korona virusom, dio je već imao velike probleme sa zdravljem koje je kasnije dodatno bilo narušeno korona virusom, dok će neki jednostavno ostati kao zapisani kao oni „koji su nas napustili u vremenu pandemije“, vremenu koje će ostaviti dubok pečat u čovjeku i koje je iz temelja promijenilo naš pogled na život, svakodnevne navike i način življenja.

Mnoge Sarajlije je jučer rastužila vijest da nas je nakon teške bolesti u 44. godini života napustio Marijo Pejić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH, koji je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Pejić je diplomirao sociologiju u Sarajevu na Fakultetu političkih znanosti gdje je stekao zvanje magistra komunikoloških znanosti - smjer odnosi s javnošću. U tom području je i doktorirao.
Bio je, između ostalog, direktor više ustanova u Sarajevu, Medijskog centra HKD Napredak, radio postaje Vrhbosna, Bosanskog kulturnog centra (u dva mandata), Televizije Bosne i Hercegovine, a bio je i uredniko na Federalnoj televiziji.

Pejić je bio autor, medijski promotor, scenarist i producent više od 800  raznih kulturno-umjetničkih i obrazovnih manifestacija, a bio je i članom Crkvenog medijskog odbora za doček pape Franje u BiH.

Bio je član je Hrvatskog društva za znanost i umjetnost BiH, Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.., a napisao je i veliki broj naučnih i stručnih knjiga i radova.

Od Pejića su se oprostili mnogi, a danas se oglasilo i Društvo novinara BiH čiji je Pejić član bio.

- Kolega Pejić ostat će nam svima u sjećanju po izuzetnim profesionalnim i ljudskim osobinama, a njegovim odlaskom ostat će velika praznina, poručili su iz Društva novinara BiH.

Tako će Pejić biti još jedan u nizu pametnih i uspješnih ljudi koji svojim radom više neće ostavljati dubok trag u našem društvu i koji su prenosili svoje znanje na druge.

Teško nadoknadiv talenat

Podsjetimo se samo na neke od poznatih ličnosti sa Balkana koje su u 2020. i dosadašnjem dijelu ove godine napustile ovaj svijet. 

- bh. akademik Muhamed Filipović,
- ugledni sarajevski epidemiolog Šefik Pašagić,
- kompozitor i nekadašnji vođa grupe Novi fosili Rajko Dujmić, 
- filmska jugoslovenska diva – Neda Arnerić,
- legendarni pjevač i kantautor Đorđe Balašević,
- jedan od TV simbola sarajevske olimpijade, Milka Babović, 
- jedan od najboljih bh. atletičara Osman Junuzović,
- pjevač sevdalinki Nežad Imamović, 
- rukometna legenda BiH Edhem Sirćo, 
- sarajevski hirurg Abuda Sarića, 
- bh. i regionalna glumačka zvijezda Mustafa Nadarević,
- mladi producent Rijada Fazlića,
- bh. pisac Bekim Sejranović,
- legenda sarajevskih ulica Markan, 
- legenda FK Sarajevo Zijad Arslanagić, 
- dama sevdalinki i zvezda ex YU muzičke scene Izeta Beba Selimović,
- veliki humanista Goran Bubalo,
- mladi režiser Igor Vuk Torbica,
- sarajevski fotoreporter Zoran Kanlić, 
- bh. glumac Mirsad Elezi,
- diva sevdaha Emina Zečaj,
- slikar i akademik Seid Hasanefendić,
- bh. umjetnik Jusuf Nikšić,
- „ čuvar“ sevdaha Emir Dedić, 
- pjevač Krunoslav Kićo Slabinac, 
- glumac Ivan Bekjarev, 
- legendarni pjevač Džej Ramadanovski... samo su neki od umjetnika svog posla , koji su se u posljednjih 10, 20, 30, 40... i više godina isticali svojim radom, bili priznati u regiji, i čiji gubitak i talenat su teško nadoknadivi u bilo kojem društvu, zemlji, naciji.. .


NOVINAR: Mirza Kadić.

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.