6.4.2021. 20:45
"Grad Sarajevo je zbog "trgovaca" i sitnih para propustio veliku priliku da pošalje snažnu poruku svijetu"
Nijaz Skenderagić, koji se nedavno zahvalio na kandidaturi za gradonačelnika Sarajeva, za Source je govorio o 6. aprilu - Danu grada Sarajeva, izgubljenom šestoaprilskom duhu i prijašnjim vremenima, te je prokomentarisao slučaj "Bogića Bogićevića" i njegovo odustajanje od kandidature za gradonačelnika Sarajeva.
Nijaz Skenderagić, potpredsjednik SABNOR-a i poduzetnik, zahvalio se nedavno na kandidaturi za gradonačelnika Sarajeva.

Ovaj nekadašnji aktivista Saveza socijalističke omladine Jugoslavije,  čovjek koji je cijeli život proveo u Sarajevu i koji je ovaj grad poznavao u njegovo najljepše doba, te bio učesnik u organizaciji Olimpijade 1984. godine, nije mnogo ulazio u razloge zbog kojih je odbio priliku da postane gradonačelnik. Nije ni morao. Skenderagić je kroz razgovor jasno pokazao svoj stav o trenutnoj situaciji na sarajevskoj političkoj sceni, baš kao što ga je imao i Bogić Bogićević.

Skenderagić nam je govorio o slučaju "Bogićević", 6. aprilu - Danu grada Sarajeva, kao i tome šta je taj dan predstavljao nekad za sve Sarajlije, a šta predstavlja danas. 

- I sam sam bio jedan od onih koji su bili za Bogića Bogićevića i ostao sam duboko razočaran. To je bila jedna sjajna prilika da se iz ovog grada pošalje jedna sjajna poruka, da se Sarajevo vratilo onim svojim kvalitetima, da se vratio sarajevski duh i šarm. Na žalost, ti "trgovci" za sitne pare su prokockali takvu jednu priliku i to govori više o njima samima koji su iskoristili to kako bi mogli  umjesto građana Sarajeva donositi takve odluke. Nadam se da će ovo biti pouka i poruka da se naredni izbor napravi na način kao što se svi ostali gradonačelnici biraju, kaže Skenderagić za naš portal.

Naš sagovornik je imao priliku mnogo puta dočekati 6. april u vrijeme kada se, čini se, mnogo više značaja pridavalo ovom prazniku, poput raznih manifestacija, druženja.., što u novije vrijeme bio nije slučaj.

- Tu sam od ranog djetinjstva, kompletno školovanje sam proveo u glavnom gradu, sve što sam u životu postigao to sam postigao u u Sarajevu. I uvijek sam Dan grada dočekivao u jednoj lijepoj atmosferi, prepunoj veselja. Trudili smo se svi da grad svakog dana uvijek bude čistiji, sređeniji i bogatiji. Na žalost, baš na taj 6. april se desila i agresija na grad, kada su skoro četiri godine agresori ubijali ovaj grad i ljude u njemu. Tako da mogu reći da su ta osjećanja dosta pomiješana, imam i pozitivnih i onih tragičnih sjećanja, prisjetio se Skenderagić, te je objasnio šta to sve nedostaje danas, po njegovom mišljenju, što je grad imao u neka prijašnja vremena.

- Sarajevu kao i cijeloj državi BiH  fali reformi. Ja bih rekao da je čitavo bh. društvo već nekoliko decenija obolilo od opasne bolesti, kancera, i da se od tih bolesti ne može liječiti aspirinima i bijelim lukom. Potrebne su reforme, ekonomske, političke, u cijeloj zemlji, pa i Sarajevu. Treba nam više poštenja, više nade... to je ono što je moja generacija imala, a što je ovim novim generacijama ubijeno. Ta nada, ta vjera u pravdu i poštenje je ubijena, i ja živim za to da se ovom gradu počne vraćati taj duh lijepog koji je decenijama Sarajevo imalo i vjerujem da mladi ljudi to polako prepoznaju i da će se uspjeti izboriti da će Sarajevo biti gdje je nekad bilo, zaključio je Nijaz Skenderagić.


NOVINAR: Mirza Kadić.

SOURCE PRIČE