28.4.2021. 18:32
0
Umjesto da u finišu sezone gledamo najzanimljiviju borbu za titulu u historiji Premijer lige, bh. prvenstvo je blizu najskandaloznije završnice otkako postoji
FOTO: Jabuka.tv
Bh. fudbalsko prvenstvo počinje ličiti na onaj cirkus od prije desetak i više godina kada su glavne uloge pripadale Fudbalskom savezu BiH i njegovim podobnim sudijama koji su krojili ligu. U posljednjih šest kola više će se pažnje obraćati na sudije nego na igrače.

Stara poslovica kaže "gdje ima dima, ima i vatre", a da je istinita, na žalost svih poštenih i objektivnih ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svijetu, moglo bi se pokazati u aktuelnoj sezoni M:tel Premijer lige BiH, koja u posljednje vrijeme počinje sve više ličiti na onaj cirkus od prije desetak i više godina kada su glavne uloge pripadale Fudbalskom savezu BiH i njegovim podobnim sudijama koji su krojili ligu. 

Sve smo bliži onom nekadašnjem tamnom dobu bh. fudbala. Dobu u kojem gost nije smio ni pomisliti da bi mogao pobijediti domaćina, dobu kada su čak i titule namještane po nacionalnom ključu, da se ne bi, ne daj Bože, desilo da neko od tri naroda bude preskočen. To je bio period koji je i doveo bh. fudbal do UEFA-ine suspenzije.

Ovog puta situacija u Premijer ligi BiH možda nije otišla baš do te mjere (mada se nikad ne zna), ali da se nešto čudno dešava u posljednjih nekoliko kola, to je već svima jasno. 

Nekoliko premijerligaša je žestoko protestvovalo zbog suđenja u njihovu štetu, a najglasniji je bio prošle sedmice predsjednik Veleža Šemsudin Hasić, koji je javno rekao da je najbolje da se prvenstvo prekine, nakon lošeg suđenja u meču Velež - Krupa, koje je zaista bilo očajno. 

Čak 23 kartona

Iako je Velež slavio s 2:1 i u tom momentu izbio na drugu poziciju PL-a, ali u taboru Rođenih smatraju da je sudija Aleksandar Njegomirović iz Prnjavora "učinio sve kako bi spriječio Velež da preskoči Borac iza kojeg stoji predsjednik FS BiH Vico Zeljković". Veliki broj žutih kartona zaradili su igrači Veleža, i to baš pred duel s Borcem narednog vikenda, u 28. kolu. Tako su suspendovani za taj meč Osmić i Radovac, dva vrlo bitna igrača za ovaj tim. 

Na suđenje su se u posljednje vrijeme žalili i u Sarajevu, koje je ponajviše samo krivo za ispuštenu prednost nakon jeseni, ali koje je istina, oštećeno u utakmici protiv Zrinjskog u Mostaru (1:1) prošle sedmice gdje je Frano Jelić podijelio čak devet žutih kartona, od čega sedam bordo timu koji će tako derbi protiv Željezničara dočekati bez nekoliko standardnih igrača. Sve i da trener Marinović ima zamjene za njih, ovih sedam kartona tek će se osjetiti u narednim kolima.
Sarajevu protiv Mostaraca nije sviran ni, u najmanju ruku, sumnjiv penal, dok su domaćini svoj dobili iz situacije koja je isto tako jako sumnjiva.

Sarajevo je nakon ove utakmice pozvalo bh. premijerligaše na hitan sastanak kako bi učinili sve što mogu da spriječe ovakvo suđenje u nastavku sezone.

Nisu mogli biti mirni ni u Širokom Brijegu nakon slučaj  "tunel" kada je navodno igrač Borca Vranješ u Banjoj Luci na poluvremenu udario Ikića, na šta se poslije požalio i trener Širokog Toni Karačić koji je istakao kako je razočaran u ono što ih je dočekalo u Banjoj Luci. 
Za one koji ne znaju, Karačić je među fudbalskim radnicima u BiH poznat kao veliki profesionalac i sportista, koji se skoro  nikada ne žali na suđenje i ne bavi se kontroverzama kao neke njegove kolege, čovjek koji nema mrlje u svojoj trenerskoj karijeri.

Šta reći tek za Radnik i krađu koju su oni doživjeli početkom aprila upravo u duelu protiv Borca (1:3) na svom terenu, i to u periodu kada se bore za opstanak.
Sudija iz Bosanske Gradiške, Miloš Gigović, navikao nas je već odavno na skandalozne odluke i loše suđenje, ali to ga nije nikada udaljilo iz bh. fudbala. U Bijeljini je dosudio penal za Borac kod rezultata 1:1, a koji je izazvao ogorčenje ne samo u Radniku nego i u kompletnoj fudbalskoj javnosti. Ko god je vidio tu situaciju u kaznenom prostoru Radnika ostao je u nevjerici.

Tada je svima postalo jasno da je, Vico Zeljković, tada prvi čovjek Borca, bio vrlo ozbiljan kada je jednom prilikom nakon jedne loše partije Borca jesenas izjavio kako će "učiniti sve da Borac izbori Evropu i ostane u utrci za naslov prvaka".

Priče u našoj fudbalskoj javnosti o tome kako se sve radi da se Borac izgura do kraja sezone na sam vrh tabele, sve su intenzivnije, a posljednja dešavanja odnosno suđenje u ključnim utakmicama samo dodatno jačaju temelje ovakvim glasinama.
Možda se sve to i dalo naslutiti onog momenta kada je Zeljković  najavio smjenu Komiteta za sudije i suđenje. To se i desilo polovinom marta kada je Komitet za hitnost pri FS BiH donio odluku da se smijeni Komitet za sudije i suđenje.
Još jesenas  Zeljković je javno prijetio kako će "penzionisati" Ibrahima Hasanbegovića, koji je bio predsjednik pomenutog Komiteta, jer je nezadovoljan radom istog. 

Ako se vratimo par sezona unazad, ne može se generalno reći da je suđenje u Premijer ligi BiH bilo loše. Pogotovo ako se uporedi sa ostalim fudbalskim ligama, među kojima su i "lige petice", odakle svaki dan pristižu sporne scene sa utakmica, onda se suđenje u BiH može ocijeniti prolaznom ocjenom. Međutim, čini se da će sve to pasti u vodu i da bh. Premijer ligu ponovo preuzimaju ljudi koji žele da finiš sezone skroje onako kako im narede iz vrha.

Jer, kako objasniti podatak koji kaže da su na tri subotnja meča 27. kola Premijer lige (Velež – Krupa, Sloboda – Mladost, Zrinjski – Sarajevo), sudije pokazale 23 žuta i dva crvena kartona (u prosjeku preko osam po utakmici)! Kako je objavio jedan bh. portal, ispada da igramo jedan od najgrubljih fudbala na planeti jer prošlogodišnji podatak CIES-a govori da su na kartonima najlakše sudije u Boliviji gdje se dodijeli prosječno 7,01 kartona po meču. 

Važnost vječitog derbija

A tek slijedi ono pravo u Premijer ligi, jer dolaze nam utakmice od kojih će svaka značiti mnogo nekom od bh. klubova.

Podsjetimo se na vrh tabele gdje su lider Borac i drugoplasirani tim, Sarajevo, imaju isti broj bodova, po 53, treći Velež sakupio je 51, dok četvrti Zrinjski ima 49, te peti Široki 45 bodova.

Na dnu tabele su najugroženiji 10. Olimpik s 23 boda, 11. Radnik s  21 i 12. Krupa sa 19 bodova. Tu će se voditi poseban "rat" i ko zna šta nas čeka u bici za opstanak gdje je teško zamisli u zemlji poput BiH da se može desiti da iz lige ispadnu dva kluba koja dolaze iz manjeg bh. entiteta.

Vratimo se na bitku za titulu odnosno plasman u Evropu i pogledajmo raspored trenutno vodeće četvorke u preostalih šest kola (28. - 33. kolo) aktuelne sezone Premijer lige BiH.

Borac: Velež (Gost), Krupa (Domaćin), Zrinjski (D), Željezničar (G), Tuzla City (D), Sloboda (G).

Sarajevo: Željezničar (D), Tuzla City (G), Sloboda (D), Mladost (G), Radnik (D), Olimpik (G).

Velež: Borac (D), Zrinjski (G), Željezničar (D), Tuzla City (G), Sloboda (D), Mladost (G).

Zrinjski: Široki Brijeg (G), Velež (D), Borac (G), Krupa (D), Željezničar (D), Tuzla (G).


Ako pogledamo raspored u narednim kolia može se zaključiti da će vječiti derbi sarajevskih rivala ovog puta odigrati veliku ulogu u daljem poretku na tabeli Premijer lige jer će direktno utjecati na nekoliko klubova. 

Na Sarajevo kojem treba pobjeda da bi se zadržalo u samom vrhu, na Borac koji uz dobar rezultat u Mostaru, od eventualnog poraza Bordo tima u derbiju može mnogo profitirati (jer dvije naredne utakmice igraju kući), te na Željezničar koji bi se porazom na Koševu vjerovatno i definitivno oprostio od Evrope, iako i sad već ta misija izgleda kao nemoguća. 

Da će se i u ovom kolu više pratiti suđenje nego same utakmice, već nam je nagovjestila informacija iz Veleža gdje su zatražili da Savez angažuje stranog sudiju međutim iz FS BiH je stigao negativan odgovor. Iako još nije potvrđeno, posljednje informacije kažu da će na meču Velež - Borac (petak) suditi Zoran Grbić iz Prijedora, dok bi vječiti derbi na Koševu trebao voditi Haris Kaljanac ili najbolji bh. sudija Irfan Peljto, što bi bilo potpuno logično.

Inače, 28. kolo će biti odigrano u petak (Velež - Borac, Radnik -Sloboda), subotu (Sarajevo - Željezničar, Krupa - Mladost, Široki - Zrinjski) i ponedjeljak (Olimpik - Tuzla).


NOVINAR: Mirza Kadić.


0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.