17.5.2021. 17:28
0
"Nevjerovatan je nivo licemjerstva koje pokazuju Biden i SAD u novim izraelsko-palestinskim sukobima"
- Biden na čelo USAID-a postavlja Samanthu Power, istu onu osobu koja je do jučer bila veliki zagovornik uključivanja američke vojske u svjetske sukobe, rekao je bh. analitičar Srđan Vukadinović za Source.ba.
Krvoproliće u sukobu Izraela i Palestine nastavljeno je, a broj žrtava se povećava iz dana u dan, na obje strane, s tim da su one među Palestincima višestruko veće, a među njima je veliki broj žena i djece.

Koliko god Izraelci tvrdili da gađaju vojne i policijske položaje Hamasa, Fataha i ostalih organizacija na palestinskoj teritoriji, činjenica je da ti isti Izraelci nastavljaju s genocidom koji traje već 50 i više godina. 

Preko 1.500 ciljeva napadnuto je u pojasu Gaze u posljednja 24 sata, što je potvrdio i sam premijer Izraela, Benjamin Netanyahu, a Palestinci tvrde da su zračni udari bili najjači dosad u gusto naseljenoj Gazi u kojoj su do sad ubijeno preko 190 osoba. 

I tako dok Palestinci optužuju Izrael za genocid i kršenje svih pravila ratovanja (tvrde da se koriste i zabranjene fosforne bombe), Izrael okrivljuje Hamas za početak sukoba, a Palestinci apeluju i na SAD da naredi Izraelu da zaustavi napade iako i oni i cijeli svijet znaju da je Amerika mentor Izraelu i njegov glavni i najjači saveznik. I tako u krug. 

Više je nego jasno ko je počeo posljednje velike sukobe, to je, naravno, Izrael koji je još početkom svetog muslimanskom mjeseca Ramazana počeo deložaciju palestinskih porodica iz istočnog dijela Jerusalema, te agresivan pritisak na Palestince koji su se okupljali ispred džamije Al - Akse tokom Ramazana.

O trenutnoj situaciji na relaciji Izrael - Palestina razgovarali smo sa vanjskopolitičkim analitičarem, Srđanom Vukadinovićem, koji ističe "kako je u ovim novim sukobima SAD pokazao veliko licemjerstvo".

- Ako se pogleda kako je sve počelo i da se to desilo u vrijeme vjerskih praznika, nije teško zaključiti da je sve ovo jedna dobro osmišljena provokacija. Uz prisustvo SAD-a koji je na primjeru Balkana i ovdašnjih  odnosa naroda mogao da nauči kako se to radi. Oni uvijek mogu da aktiviraju "bure baruta" na prostorima Balkana, Palestine i sličnih mjesta... 
Kao što se vidi, prethodni predsjednik SAD-a, Trump, nije započeo nijedan rat, a Biden odmah na startu mandata pokazuje potpuno drugačije lice. Pokazalo se kako je Palestina pogodno tlo da velike svjetske sile mogu, kad god to požele, probuditi nove sukobe ako to njima odgovara,
govori Vukadinović na početku razgovora. 

- Jedna mi je stvar posebno skrenula pažnju. Ogromno licemjerstvo Bidena. Tako na primjer Biden na čelo američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) postavlja Samanthu Power koja je do jučer bila veliki zagovornik uključivanja američke vojske u svjetske sukobe. I to one oružane. I sad ta ista osoba radi u agenciji koja zagovara smirivanje sukoba putem ulaganja u ekonomiju, izgradnje zemlje, jačanja međunardonih odnosa i slično?! A u isto vrijeme Biden pošalje 10 miliona dolara kako bi se pomoglo Palestincima u pojasu Gaze i kako bi se smirili sukobi. To nije moguće postići davanjem 10 miliona dolara, nego SAD kao mentor Izraela treba da dogovori zaustavljanje rata i ubijanja Palestinaca, tvrdi naš sagovornik. 

Kaže kako je deložacija Palestinaca glavni razlog ovako snažne i brze eskalacije sukoba nakon jednog nešto mirnijeg perioda.

- Do eskalacije sukoba došlo je u momentu kad su izraelski sudovi donijeli odluku o preseljenju nekoliko palestinskih porodica iz naselja  Šeik Sarah u istočnom Jerusalemu. Šta je to nego etnički inženjering, baš kao što je bio onaj u BiH. Koji se i ostvario u određenom broju slučajeva, na žalost. Nije sporno da palestinska Vlada nema kontrolu nad Hamasom i nekim drugim grupama, ali se to rješava pregovorima, o bilo kome da se radi. Dovedu se za pregovarački stol u neki od velikih gradova i to je to. Dok se to ne desi, na žalost, u međuvremenu civili ginu, a stanovnici Gaze nastavljaju da žive u stalnom strahu od etničkog čišćenja, zaključio je bh. analitičar. 


NOVINAR: Mirza Kadić. 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.