30.8.2016. 12:06
0
Odmah skinite zaštitu, ili rizikujete virus koji snima sve što radite
Sigurnosni stručnjaci identificirali su ‘troglavo čudovište’ koje bi se moglo koristiti za snimanje zvukova, sakupljanje zaporki, čitanje poruka, snimanje poziva i praćenje korisnika iPhonea, piše The Next Web.

Za napad se koristi mobilni program za špijuniranje Pegasus kojeg je napravila NSO Group, kompanija za cyber-ratovanje iz Izraela. Pegasus je kreiran za napadanje meta visoke vrijednosti, koje imaju posebno dobru zaštitu.
 
Koristeći jednu od tri znane sigurnosne ranjivosti iOS-a 9.3.4, nazvane Trident (trozubac), program je u stanju hakirati iPhone ili iPad pomoću jednog klika.
 
Mobilni uređaji plodno tlo za hakerske napade
“Trident ranjivost prva je koju je iko primijetio da se može koristiti kako bi se provalilo u Apple uređaj jednim klikom. Radi se o aktivnoj mobilnoj prijetnji za koju smo znali da postoji ali nismo imali konkretne dokaze”, izjavio je Mike Murray, dopredsjednik odjela Sigurnosnih istraživanja i odgovora u tvrtki za cyber-sigurnosti Lookout.
 
“Ovo pokazuje kako sposobni hakeri vide mobilne platforme kao plodnu metu za prikupljanje informacija o svojim metama te da u ovu svrhu redovito iskorištavaju mobilni okoliš.”

Nažalost, ova je ranjivost stara već preko mjesec dana, tako da nije jasno koliko je raširena nastala šteta. Sigurnosni znanstvenici u Citizen Labu i Lookoutu surađivali su direktno s Appleom kako bi identificirali probleme i izbacili hitnu zakrpu kojim bi zatvorili te ranjivosti, prenosi Tehnoklik.
 
Apple hitno objavio sigurnosnu zaštitu
Apple je objavio ažuriranu verziju iOS-a s navedenom zakrpom, iOS 9.3.5. iOS 9.3.5 dolazi nakon sigurnosne zaštite koja je izdana samo tri sedmice ranije, 9.3.4, i za koju se mislilo da će biti finalno ažuriranje za iOS 9 prije objavljivanja iOS 10 slijedećeg mjeseca. Ali novootkrivena ranjivost rezultirala je promjenom planova, kao i novom verzijom iOS-a.

Ako trenutno koristite iOS 9.3.4 (ili stariji), hitno skinite najnoviju verziju.


(Anesa Agović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.