22.9.2016. 17:08
0
Hemičari objasnili: Ovako se čuva baterija za mobilni
Nije dobro stalno isključivati telefon osim ako je pun najmanje 50 odsto, savjetuju naučnici. Baterije na mobilnima često znaju da idu na živce vlasnicima kada se isprazne u trenu.

Mnogi muku muče s tim problemom, a pojavljivali su se razni savjeti kako osigurati da one duže izdrže .
Tako ste sigurno pročitali kako bateriju prije punjenja treba isprazniti do kraja ili da mobilne gasimo kad god smo u prilici.

Nego, šta o tome misle hemičari? Naučnici američkog hemijskog društva u svom videu su pokazali što se treba uraditi da baterija mobilnog  ostane u vrhunskoj formi, piše Metro.

Suprotno ranijim preporukama – nemojte dopustiti da se isprazni do kraja. To je bilo korisno samo kada su baterije u mobilnima koristile nikal u katodama. Sada se koristi litijion i pražnjenjem do kraja može se smanjiti njihov kapacitet. 

Takođe, nije dobro stalno isključivati telefon osim ako je pun najmanje 50 odsto.

Još jedan neprijatelj baterija je toplina. Naučnici poručuju da ne treba dopustiti da se mobilni previše zagriju. Treba ih držati dalje od sunca, a ako se previše zagriju mogu i da eksplodiraju.

(CDM/Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.