17.1.2019. 13:40
0
Evo kako da zaštitite vaš pametni telefon od hakera
Možda na svom pametnom telefonu ne čuvate državne tajne, ali sigurno držite informacije koje bi mogle da posluže hakerima za krađu identiteta ili novca sa bankovnog računa.

Ako želite da se zaštitite od hakera, instalirajte ažuriranja softvera čim postanu dostupna. Ali kada instalirate aplikaciju za pametni telefon dobro razmislite prije nego što joj odobrite zahtjev za pristup telefonu i podacima.

To se posebno odnosi na korisnike Android operativnog sistema, budući da Google-ov postupak provjere aplikacija nije toliko strog kao Apple-ov.

Osnovna preporuka glasi: Ne instalirajte ništa sa nepoznatih i neproverenih stranica. Čak i “bezopasne” aplikacije na vašem telefonu mogu naknadnim ažuriranjima da pretvore u “zloćudne”. Zato odvojite nekoliko minuta da biste pregledali sve aplikacije na pametnom telefonu i proverili koje dozvole koriste.

Ako vam neko ukrade telefon, u opasnosti mogu biti vaši lični podaci. Provjerite da li je telefon zaključan kada se ne korsiti. Ako planirate unapreijd, vaši podaci će biti bezbjedni čak i ako vam je telefon ukraden. Jedna od mogućnosti je da telefon podesite tako da automatski izbriše podatke nakon određenog broja pogrešnih pokušaja unosa lozinke.

Ako vam se čini da je to pomalo drastično, ne zaboravite da i Apple i Google nude usluge putem kojih možete da izgubljeni telefon da locirate na mapi i da ga daljinski zaključate ili obrišete podatke.

Automatsko prijavljivanje olakšava život korisnika, ali i posao lopovu koji samo treba da otvori vaš pregledač ne bi li dobio pristup svim vašim onlajn nalozima. U idealnom slučaju ne bi trebalo da koristite opciju automatskog prijavljivanja.

Ako baš morate, koristite aplikaciju za upravljanje lozinkama koja će od vas tražiti da, u određenim intervalima, ponovno unosite glavnu lozinku. Nikad ne koristite istu lozinku za različite aplikacije ili usluge. Hakeri redovno provaljuju onlajn usluge kako bi ukrali korisničke podatke koje potom isprobavaju na drugim veb lokacijama, prenosi CDM. 

Ako sumnjate i bezbjednost Wi-Fi mreže, držite se mobilne internet veze vašeg telefona. Ili koristite VPN alate kao što su CyberGhost ili TunnelBear. Ti alati usmeravaju vaš internet saobraćaj putem privatnog šifrovanog kanala, pa čak i kad neko prati vaš saobraćaj, neće moći da vidi šta radite.



(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.