26.2.2019. 19:04
0
BiH za regionalni sporazum o smanjenju cijena roaminga
Bosna i Hercegovina će početkom aprila na Digitalnom samitu u Beogradu potpisati regionalni sporazum o smanjenju cijene roaminga za zemlje zapadnog Balkana i zatražiti da se početak njegove primjene prolongira do kraja godine, zaključeno je danas na sjednici Savjeta ministara u tehničkom mandatu.

Na sjednici je usvojena informacija Ministarstva komunikacija i transporta o učešću BiH u ovom sporazumu. 

Sporazum će dugoročno gledano omogućiti jačanje telekomunikacionog tržišta u BiH, zaštitu potrošača, bolju konkurentnost i transparentnost elektronskih komunikacija, te nastavak unapređenja i saradnje u vezi sa daljim snižavanjem cijena usluga roaminga u regionu na osnovu jednakosti i uzajamne dobrobiti, kao i povećanje tržišnog takmičenja. 

Ministri su na današnjoj sjednici primili k znanju informaciju o preduzetim aktivnostima na zaštiti i povratu imovine građana i drugih pravnih lica iz BiH u Hrvatskoj, koju će Generalni sekretarijat Savjeta ministara dostaviti Predsjedništvu BiH na dalje postupanje. 

Osim izvještaja šefa Pregovaračkog tima BiH u Stalnoj zajedničkoj komisiji viših predstavnika zemalja nasljednica bivše SFRJ, ova informacija uključuje i izvještaje Ministarstva pravde i Pravobranilaštva BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara u tehničkom mandatu. 

Utvrđen je i prijedlog protokola o određivanju tromeđne granične tačke između BiH, Srbije i Crne Gore, a to je zajednička tačka granica katastarskih opština Sočice u Srbiji, Poblaće u Crnoj Gori i Đakovići /Zaborak/ u BiH, koja se nalazi u mjestu Zelena Glava, gdje će biti postavljena odgovarajuća tromeđna granična oznaka. 

Tromeđa je određena na osnovu dokumentacije o bivšim međurepubličkim granicama, kojom raspolažu potpisnice ovog protokola. 

Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu dostaviće Prijedlog protokola sa izvještajem o okončanom postupku pregovora Predsjedništvu BiH u dalju proceduru. 

Sjednica Savjeta ministara biće nastavljena u ponedjeljak, 4. marta, kada je planirano razmatranje informacije o migrantskoj situaciji u BiH i Programa rada ovog savjeta za tekuću godinu. 

U nastavku će biti razmatrani i prijedlozi dvije odluke koje se odnose na početak rada državnog zatvora, te prestanak rada Jedinice za realizaciju Projekta izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH i njegovog Upravnog i Nadzornog odbora.


(SRNA/Amila Alijagić)

RoamingBiH
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.