30.11.2020. 8:59
0
Novi problemi za Huawei: Britanska vlada uklanja Huawei iz 5G sistema
Britanske telekom kompanije od septembra 2021. godine ne smiju instalirati novu Huawei 5G opremu, saopćeno je u ponedjeljak iz britanske vlade koja počinje s realizacijom odluke o uklanjanju opreme kineskog giganta iz mobilne mreže visoke brzine.

Velika Britanija je već ranije naložila da se iz 5G mreže ukloni sva Huawei oprema do kraja 2027. godine, što je rezultat usklađivanja sa obavještajnim saveznicama poput SAD koje tvrde da ta firma predstavlja sigurnosni rizik.  

Kao što je bilo očekivano, Kina je žestoko kritikovala potez britanske vlade, dok iz Huaweija tvrde da su razočarani odlukom zbog koje će podnijeti veliki gubitak.

Britanske firme koje prekrše nova pravila bile bi primorane platiti novčane kazne i do 100.000 funti.

Vlada je također najavila novu strategiju diversifikacije lanca nabavke za mrežu 5G, koja se sastoji od početnih 250 miliona funti investicije, testiranja u saradnji sa japanskom firmom NEC, kao i uspostavom novih tijela za istraživanje.

Iz britanske vlade objašnjavaju da se odluka iz jula temelji na procjeni da bi američke sankcije protiv tehnologije čipa mogle negativno uticati na nabavku.

Iz Huaweija su odluku nazvali razočaravajućom, te da više ima veze sa američkom trgovinskom politikom nego sigurnosti, prenosi Reuters. 

(NAP)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.