22.9.2021. 14:55
0
Litvanci savjetuju građanima da se riješe kineskih telefona zbog cenzure
Litvansko ministarstvo odbrane preporučilo je potrošačima da izbjegavaju kupovinu kineskih mobilnih telefona i savjetovalo im da se riješe onih koje već posjeduju nakon što je vladin izvještaj utvrdio da uređaji imaju ugrađeni software za cenzuru.

Vodeća marka mobilnih telefona koje u Evropi prodaje kineski gigant Xiaomi ima ugrađenu sposobnost otkrivanja i cenzuriranja pojmova poput "Slobodnog Tibeta", "Živjela nezavisnost Tajvana" ili "pokreta za demokratiju", saopćilo je državno tijelo za kibernetičku sigurnost Litvanije, javlja Reuters.

Te mogućnosti cenzure Xiaomi-jevog softvera za telefon Mi 10T 5G isključene su  za regiju Europske unije ali se one ipak mogu uključiti na daljinu u bilo kojem trenutku, navodi se u izvještaju Nacionalnog centra za kibernetičku sigurnost Ministarstva odbrane Litvanije.

- Naša preporuka je da ne kupujete nove kineske telefone i da se što prije riješite onih koje ste već kupili - rekao je zamjenik ministra odbrane Margiris Abukevicius novinarima predstavljajući izvještaj.

Xiaomi nije odgovorio na Reutersov zahtjev za komentar.

Odnosi između Litvanije i Kine su odnedavno pogoršani. Kina je prošlog mjeseca zatražila da Litvanija povuče svog ambasadora iz Pekinga i rekla da će opozvati svog izaslanika u Vilniusu nakon što je Tajvan najavio da će se njena misija u Litvaniji zvati Tajvansko predstavništvo.

U izvještaju centra također se navodi da Xiaomi telefoni šalju šifrirane podatke iz telefona korisnika prema serveru u Singapuru.

U izvještaju se navodi da lista termina koje bi sistemske aplikacije Xiaomi telefona mogle cenzurirati, uključuju zadani internetski preglednik, kao i 449 termina na kineskom i ta lista se stalno ažurira.

- Ovo nije važno samo za Litvaniju, već i za sve zemlje koje koriste Xiaomi opremu - navodi litvanski centar za kibernetičku sigurnost u izvještaju.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.