8.11.2021. 19:29
0
Koliko su Android telefoni opasni
Zabrinjavajuće prikupljanje podataka automatski je omogućeno na nekim Android uređajima, kada se pokrenu internet pregledači.

Kada se otvori aplikacija na sajtu, dozvole za pregled lokacije ili GPS-a su neke od opcija koje korisnici uglavnom ne omogućavaju.

Međutim, šta se dešava ukoliko aplikaciji ili sajtu uopšte nije potrebna nova dozvola kako bi isporučio informacije o lokaciji korisnika? Upravo ovo se potencijalno dešava na Android uređajima.

Stručnjaci za sigurnost su ukazali na to da su dozvole za senzore pokreta podrazumijevano omogućene u nekim internet pregledačima na Androidu, što dovodi do zabrinjavajućeg prikupljanja podataka.

Istraživači kompanije Mysk su krajem prošlog mjeseca objavili tvit, u kojem Android korisnicima objašnjavaju da Chrome podrazumijevano dijeli podatke senzora za pokrete sa sajtovima koje korisnik posjeti. Pored toga, izgleda da isti set instrukcija ima i Microsoft Edge za Android.

Iako se na prvi pogled ne radi o bitnoj karakteristici, to bi moglo imati neke alarmantne posljedice. Senzori, kao što je akcelerometar, se obično koriste za orijentisanje pomoću uređaja. Ali se, po potrebi mogu upotrijebiti i za određivanje tačne lokacije korisnika.

Za sada nije poznato zbog čega je opcija praćenja podrazumijevano bila uključena u internet pregledačima, ali se uskoro očekuje zakrpa koja će ispraviti problem.

Do tada, Mysk je ponudio rješenje za onemogućavanje senzora za praćenje u Chrome-u, kao i u Edge-u na Androidu, prenosse NEzavisne.


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.