7.7.2018. 12:36
0
Martina Romić iz Vojvodine najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji
Udruga za očuvanje i promociju hrvatske tradicionalne kulture u Bosni i Hercegovini "Stećak" u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika organizirala je u petak večer u Tomislavgradu petu po redu Reviju tradicionalne odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.

Revija je održana pod pokroviteljstvom hrvatskoga člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića, Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlade Hercegbosanske županije (HBŽ) i općine Tomislavgrad.

Cilj ovoga programa je susret i povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta u svrhu promicanja zajedničke tradicijske kulture, upoznavanje i pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini posebice u jačanju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta.

Od 19 djevojaka koje su pristigle iz 16 država, prema izboru stručnog žirija, titulu za izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske odnijela je Martina Romić  iz Vojvodine - Srbija, a priznanje replika ogrlice i narukvice iz 10. do 12. stoljeća  iz Višića iz okolice Čapljine kao i naušnice iz Dubrovnika pobjednici je uručio Dejan Vanjek izaslanik Dragana Čovića, člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. 

Prvom pratiljom proglašena je Klara Jamić iz Njemačke, kojoj je priznanje replike srebrene ogrlice i naušnica iz Sasina, iz okolice Sanskog Mosta predala Ivana Perkušić, zamjenica Državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Drugom pratiljom proglašena je Noemi Molnar iz Mađarske, a priznanje replike srebrenih naušnica s pozlatom iz Mandina Sela, okolica Tomislavgrada predao je Ivan Jozić, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije.

Prema internetskom glasovanju i izboru posjetitelja Fecebook stranice Udruge "Stećak", za miss fotogeničnosti najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji pobjedu je odnijela Danica Vinčec iz Kanade, a nagradu s replikom naušnica iz Grboreza kod Livna uručio joj je Milijan Brkić, potpredsjednik Hrvatskog sabora.

Žiri, koji je jednoglasno donio odluku o pobjednici te o prvoj i drugoj pratilji, činili su uspješna gospodarstvenica iz Tomislavgrada Marija Perić, zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, glavni i odgovorni urednik Večernjeg lista za BiH Jozo Pavković, poduzetnik Ivan Miloloža, ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa u Vladi HBŽ Patar Galić i glazbenik Miroslav Škoro.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.