28.8.2018. 18:23
0
Pogledajte kako muslimanke širom svijeta praktikuju nošenje hidžaba
Hidžab, kod nas poznat kao veo ili marama, nose žene islamske vjeroispovijesti i njime se pokriva kosa.

Hidžab ne obuhvata pokrivanje lica i ruku. Pojam hidžaba u užem smislu koristi se kao sinonim za pokrivanje kose maramom, a u širem smislu kao poseban stil odijevanja koji je u skladu s islamskim normama. 

Hidžab je jedna od osnovnih vjerskih obaveza svake punoljetne žene muslimanke. Kada je u pitanju hidžab tj. pokrivanje kose, naredba u vezi s tim eksplicitno je sadržana u kur'anskom tekstu (An-Nur 24:31). Dakle, hidžab je sastavni dio vjerskog obreda, a ne samo znak koji upućuje na privrženost islamu. Škole islama daju hidžabu širu simboliku i i značenje predstavljajući ga kao simbol skromnosti, privatnosti i morala.

Osim pokrivanja kose, muslimankama je dužnost da njihove ruke do šaka i noge do članaka također budu prekriveni, da odjeća ne bude niti providna, niti uska.

Međutim, među vjernicama islamske vjeroispovijesti, ali i društvima u kojima žive širom svijeta dosta se polemiše o tome da li muslimanke moraju, mogu ili smiju pokrivati i lice.

Šeik Khaled Omrad, glavni sekretar Vijeća za fatvu Sveučilišta Azhar u Kairu, čije smjernice slove kao općevažeće za sve sunitske muslimane za program Deutsche Welle nedvosmisleno odgovara na pitanje moraju li muslimanke pokrivati lice.

Kada je riječ o ženama, šerijatski zakon, kaže šeik Khaled, propisuje samo tri stvari.

"U svetom Kur'anu i sunnetu, u predaji sačuvanim izjavama poslanika Muhammeda, postoje pravila odijevanja - posebno za žene. Odjevni predmet ne smije isticati liniju tijela, ne smije otkrivati tijelo i ne smije biti usko pripijen uz tijelo. I da odjeća ne bi trebala pokrivati ruke i lice", navodi šeik Khaled Omrad.

Dakle, ne nikab? Ne burka? Ne veo koji pokriva lice?

"Što se tiče vela koji potpuno pokriva lice, takozvanog nikaba, ni Kur'an ni suna ne obavezuju ženu da ga nosi. Zato kažemo da je nikab tradicija, običaj koji potječe iz nekih zemalja i koji se u njima uvriježio, ali to ne stoji u načelima šerijatskog prava. Samo su žene poslanika Muhammeda a.s. morale pokrivati lice. To je bila iznimka koja je važila prije 1.400 godina".

Osim tendencije da se ispoštuje religijska norma, odnosno ono što šerijat nalaže, žene su širom svijeta unosile dašak tradicije i nečeg svojstvenog za njihovo područje kada je u pitanju praksa nošenja hidžaba pa se tako forma hidžaba koji nose Malezijke razlikuje od forme koju praktikuju žene iz Afganistana.

U priloženom videu možete vidjeti kako to i praktično izgleda, a prikazan je i stil nošenja hidžaba koje praktikuju Bosanke i Hercegovke. 

Naravno, dostupnošću informacija, širenjem ove religije i migracijom stanovništva žene su prenosile ideje pa danas forma hidžaba ovisi o stilu, ukusu, ali i kreativnosti muslimanke koja praktikuje nošenje hidžaba.

Pripremila: Lejla Trle 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.