8.2.2016. 11:35
0
Ogromno interesovanje za novi album Dubioze
Skoro tri godine nakon njihovog posljednjeg albuma, Dubioza kolektiv objavio je novi album "Happy Machine", sedmi LP sa opcijom za besplatni download. Nakon 20 minuta od objavljivanja, stranica www.dubioza.org nije izdržao ogromni broj downloada, ali je ubrzo server vraćen u funkciju.
Inspiracija za "Happy Machine" razvila se tokom dvije godine uslijed raznih dešavanja - istanbulskog Gezi park protesta ("svi jednaki"), hapšenja osnivača The Pirate Bay ("Free.mp3"), sirijske izbegličke krize i sramnim evropskim odgovorom na nju. Na albumu gostuju Manu Chao, Benji Webbe  iz Skindreda, italijanski trubač i pjevač Roy Paci, pandžabi pjevač BEE2, katalonski ska-rumba band La Pegatina i Džambo Agusev trubač iz Makedonije. Pjesme su na engleskom, španskom, Punjabi i italijanskom.

Šta je “Happy Machine”? Happy Machine je, jednostavno rečeno, balkanska sprava za rakiju. Ova lokalna žestoka voda, nazvana rakija, proizvodi se u selima širom regiona. Deda ima svoj tajni recept, baka ima svako jutro svoju čašu za zdravlje. Pijenje svježe ljute rakije direktno iz Srećne mašine poznato je da izaziva instant sreću i druge efekte (prikazane u njihovom spotu "No Escape"). Ipak, ova dobra stara praksa je zabranjena od strane EU u posljednjih nekoliko godina i zahtijeva posebnu dozvolu, čak i za proizvodnju malih količina za nekomercijalne kućnu upotrebu što je pretvorilo normalne porodice u hajduke.

"Mislili smo da bi pomoglo ako bismo napisali kako da se sastavi Happy Machine pa smo stavili plan na naslovnici." – izjavili su članovi benda i dodali: „'Happy Machine' je glas svega na slobodi - govora, kretanja, ideje i znanja, i borba običnih ljudi koji pokušavaju da zaštite ove slobode od nemilosrdnih kradljivaca duša. Ako ne uspijemo u tome, bar imamo Happy Machine da u njoj udavimo našu tugu.“

"Happy Machine" je dostupna za besplatni download preko: www.dubioza.org.
 
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.