28.3.2016. 22:06
0
Nisu željeli da snime pjesme, a one postale hitovi
Nije rijetkost da čujemo kako je neki od najvećih muzičkih hitova, kako na stranoj, tako i na domaćoj muzičkoj sceni, zapravo trebalo da pripadne nekom drugom pjevaču, zbog čijeg je odbijanja završio kod nekog sasvim drugog. Da je izbor pjesme veoma važan u stvaranju muzičke karijere, dokaz su i ovi pjevači.

Pjesme koje su im bile ponuđene nisu im zvučale kao budući hitovi, a onda su njihove kolege istim pjesmama osvojile srce publike. Takva situacija desila se i jednom od najpoznatijih pjevača na Balkanu - Zdravku Čoliću, kojem je Momčilo Bajagić Bajaga davne 1983. ponudio tri pjesme koje je napisao s Mišom Aleksićem, od kojih je Čolić dvije, "Tvoje oči" i "Afrika", uvrstio na svoj album "Šta mi radiš", dok je treću, "Kad hodaš" odbio. Pjesma je kasnije u izvođenju Bajage i "Instruktora" postala jedan od najvećih hitova i najljepša balada u istoriji domaće muzike. 

Još je manje poznat podatak da je slavni Čola odbio i pjesmu "Zora je", koja je Nedi Ukraden napravila karijeru. Nakon što je Čolić odbio da snimi ovu pjesmu, ona je otišla u Nedine ruke i snimljena je na više jezika. Balada "Ti si želja mog života", koja je proslavila grupu "Magazin", nije bila namijenjena ovom bendu.   Naime, autor pjesme Tonči Huljić pjesmu je ponudio Miroslavu Iliću. Ipak, pjevač je ovu pjesmu odbio, nakon čega je pripala "Magazinu". 

Jedna od najljepših balada pjevača Tošeta Proeskog "Sve je ovo premalo za kraj", objavljena posthumno, zapravo je prvobitno bila ponuđena pop pjevaču Željku Vasiću. Međutim, on je pjesmu odbio, pa je ona pripala Tošetu. Željko je, kasnije, izjavio: "Nisam se pokajao. Lepše zvuči u njegovoj izvedbi".  

 Ni današnja muzička scena nije bez ovakvih izuzetaka kada je odbijanje većih ili manjih hitova u pitanju. Naime, pjesma koja je svojevremeno bila hit, "Insomnia", a koju izvodi Jelena Karleuša, trebalo je da bude snimana u duetu s Milanom Stankovićem. Međutim, do realizacije tog dueta nije došlo. Ulogu popularnog "taje" tada je dobio Mirza Hamzić. Jeleni Karleuši nuđeno je još nekoliko pjesama, koje su završile kod drugih izvođača. Među njima je i veliki hit pop zvijezde Nataše Bekvalac "Pozitivna", koji je prvobitno bio namijenjen Karleuši. 

 

(Nezavisne novine/Adisa Kušundžija)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.