12.8.2016. 9:57
0
Niš: Nastupom legendarnog Ala Di Meole otvoren džez festival
Pod sloganom "Ka novim koridorima" sinoć je na Niškoj tvrđavi počeo džez festival "Nišvil", koji je prestižni britanski list „Gardijan“ svrstao među deset najboljih festivala džez muzike u Evropi. Festival je otvorio američki gitarista Al Di Meola.

Ove godine "Nišvil" će od 11. do 14. avgusta okupiti 660 izvođača na 110 koncerata i 11 bina. Direktor manifestacije Ivan Blagojević kaže da su pripremili odličan program, da je u svijetu dobro odjeknula priča da se ovaj festival našao u prvih 10 u Evropi kada je u pitanju džez muzika i da je akreditovano oko 400 novinara.

Zvijezda prve večeri je bio američki gitarista italijanskog porijekla Al Di Meola.

"Takođe, prvi put na Nišvilu će se predstaviti jedan kineski bend - Golden Buddha Jaž Band koji kombinuje tradicionalnu muziku svoje zemlje sa klasičnim džezom", rekao je Blagojević. Dodao je da je grupa iz Kine izrazila želju da nastupe i u okviru omaža Šabanu Bajramoviću, pa Blagojević očekuje da će obraditi i numeru "Đelem, Đelem".

"'Nišvil' će u glavnom programu ugostiti 25 bendova, među kojima Sajrus Česnat, Baster Vilijams i Leni Vajt (SAD), Soveto Kinč (Velika Britanija), Oleg Kirijev i "Orlan" bend (Rusija), "JažCoteć Dancers" (Velika Britanija), Bil Evans Band (SAD), "Shakatak" (Velika Britanija), "Tango and jaž Quartet" (Argetina), Džos Stoun (Velika Britanija) i drugi“, rekao je Blagojević u izjavi za Anadolu Agency.

On je dodao da će ovom prilikom Ljubomiru Matijaci, jednom od pionira srpske i džez scene nekadašnje Jugoslavije, biti uručena nagrada za životno djelo kojom "Nišvil" tradicionalno podsjeća na zaslužne umjetnike u ovoj oblasti.

Očekuje se da preko 150.000 ljubitelja ovog muzičkog žanra iz Srbije, ali i drugih zemalja, posjeti „Nišvil“. 

„Ja sam basista i kompozitor iz San Franciska. Došao sam da vidim i doživim Nišvil. Nekoliko puta sam čuo da je ovo najveći i najbolji festival u Evropi i svijetu i srećan sam što sam ovde. Nedavno sam slušao neke balkanske džez bendove u Americi, zaista su sjajni. Imao sam priliku i da sviram sa jugoslovenskom džez legendom Larijem Vučkovićem i oduševljen sam zbog toga“, kaže Endi Ka.

Uoči sinoćnjeg nastupa, gitarista Al Di Meola, koji pod svojim imenom ima objavljeno preko 20 albuma i koji je između ostalog komponovao muziku za seriju „Sopranovi“, rekao je na pres-konferenciji da je za publiku na „Nišvilu“ pripremio moderne i originalne numere, ali i neke starije, kao i neke posvećene Bitlsima.

„Večeras je sa mnom odličan gitarista iz Sardinije Pao Alfonsi, kao i bubnjar Peter Kaszes. Radili smo duete i trio, publika je oduševljena, imamo odličan feedback što mnogi kompozitori nemaju“, rekao je Meola.

Majstor u mijenjanju gitara na turnejama, od električne do akustične, kaže da je pristup ovoj drugoj kompleksniji i da više uživa u električnoj jer je njome i počeo da svira.

„Svi moji putevi baziranu su na latino muzici. Svirao sam i sa velikim italijanskim pjevačima i volim i italijansku muziku. Takođe mi se dopada i balkanski džez. Lično ne poznajem ni jednog muzičara sa ovih prostora, ali mi se dopada muzika, nosi u sebi elemente folka, dobra je“, rekao je Meola.

Na sceni za mlade, koji je podržala Evropska unija, nastupiće dvadesetak bendova među kojima su poljski sastavi "Stanislav Slovinski Quintet" i "Quindipendance", "Ethno trip" iz Slovenije, "Update" iz Bugarske, "Duško Šobat Group" iz Banjaluke, a predstaviće se i četrdesetoro djece iz nekoliko gradova Srbije - okupljeni oko projekta "El Sistema". 

Učesnci projekta "El Sistema" će u Nišu boraviti tokom celog festivala, gdje će, osim rada sa pedagogom Irenom Blagojević i nastupa na sceni za mlade, održati koncert u Gerontološkom centru, prisustvovati radionici, koju festival organizuje, a moći će i da prate sve programe "Nišvila". 

Pod sloganom "Nikad ne lupaj bubnjeve" biće održano takmičenje u sviranju bubnjeva na novoj bini na naduvavanje. 

Tu su i bine "Prijatelji Šabanu", "Movie Stage", "Open stage", "Jaž for kids", kao i bogat prateći program - izložbe, promocije knjiga, festival stripa i pop kulture, umjetnička kolonija, radionica koju će držati gosti festivala, a sve radi osvajanja novih koridora Niške tvrđave.

(Anadolu Agency)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.